Ветерани протестом у Бањалуци траже своја права ФОТО, VIDEO

ГС
Протест у Бањалуци
Foto: Д. Поздеровић | Протест у Бањалуци

БАЊАЛУКА – Демобилисани борци, у организацији Удружења Ветерана Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, почели су у подне протест у парку Младен Стојановић у Бањалуци и поручили да неће одустати од својих права и побољшања статуса.

Протест је почео интонирањем химни “Моја Република” и “Боже правде“, а након говора руководства удружења протест су наставили испред Народне скупштине Српске и затражили од посланика у Народној скупштини РС да изађу из сале парламента и разговарају са њима.

-Тражили смо да се наши захтјеви уврсте на дневни ред - поручио је оредсједник Скупштине ветерана одбрамбено-отаџбинског рата Горан Љепојевић.

Он је додао и да ће, због паузе, сачекати сат времена.

Ветеранима су се испред НСРС придружили посланици ПДП-а Јелена Тривић и Љубиша Крунић, посланици СДС-а Небојша Вукановић и Дарко Бабаљ, а претходно их је дочекала портпаролка ПДП-а Ања Петровић.

Након разговора са окупљенима, опозициони посланици предали су захтјев за одржавање ванредног скупштинског Колегијума како би се у дневни ред сједнице уврстила и тачка о борцима. 

Потом се медијима обратио Бабаљ, наводећи да су клубови посланика СДС-а, ПДП-а и ДНС-а и посланичка група СПС-а затражили сједницу Колегијума на којем би била заказана посебна сједница НСРС посвећена стању у борачкој популацији.

Колегијум ће одлучити о овом захтјеву, о чему ће јавност инфрмисати потпредсједник НСРС Денис Шулић.

-Не одустајемо од онога што је донијела Народна скупштина и зато ћемо одавде кренути пред  Скупштину и тражићемо прекид сједнице и тражити да се уврсти у дневни ред тачка за борце – рекао је током говора у парку предсједник Удружења ветерана Ристо Јефтић.

Захвалио је свима који су дошли.

-Невоља нас је натјерала да опет будемо овдје. Хвала оним борачким организацијама који су данас упркос одлуци БОРС-а да не присуствују овдје, ипак дошли. Поздрављам и организацију РВИ Зворник који су такође дошли, Ми нисмо ни сањали да ћемо да након доприноса који смо дали у рату, били принуђени да овако тражимо своја права, а та права су нам одузели они који су најмање дали у рату и у стварању Српске - рекао је Јевтић.

На окупљању не учествују чланови Борачке организације Републике Српске (БОРС), а  Јевтић је изнио низ критика на њихов рад.

Горан Љепојевић рекао је да су генерације младих и здравих људи отишли су у рат, вратили се рањени и као инвалиди, а „данас моле за милостињу“.

- Нека знају да нећемо стати и да нећемо милостињу. Ми смо највећа сиротиња. Од наших захтјева сигурно нећемо одустати - рекао је Љепојевић на протесту  у организацији Удружења Ветерана Одбрамбено-отаџбинског рата РС у парку "Младен Стојановић".

Уочи протеста представници овог удружења разговарали су са предсједником Републике Српске Жељком Цвијановић и чланом Предсједништва БиХ из Српске Милорадом Додиком.

Састанку је присуствовао и министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић.

Представници из свих 25 одбора Удружења ветерана протестом желе да  поручие надлежним републичким институцијама да је било доста чекања да се испуне обећања која су надлежни дали на тематској сједници Народне скупштине Републике Српске о правима и положају бораца, а која је одржана 9. марта ове године.

Борци, између осталог, траже да се објави јавни регистар бораца и њихових накнада, повећање износа мјесечног додатка за учешће у рату, тј. у зони борбених дејстава, као и бесплатно лијечење бораца прве и друге категорије. Један од захтјева је и одлазак у пензију са 58 година старости.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана