Борба за Балкан се појачава

Срна
Борба за Балкан се појачава

БЕОГРАД - Балкан је одувијек био веома важно мјесто у Европи и ништа се ни данас није промијенило, тако да борба за Балкан не само да траје, него се и појачава, рекао је Леонид Драчевски, извршни директор Фондације за подршку јавној дипломатији "Александар Горчаков" из Москве на скупу "Балкански дијалог" у Руском дому у Београду.

"Велики је број заинтересованих – од САД до непосредних сусједа који пажљиво прате ситуацију и покушавају да побољшају своје карте, понекад не сасвим поштене и често обиљежене", рекао је Драчевски.

Руски политиколог Катарина Ентина рекла је за "Спутњик" да економски односи балканских земаља не морају нужно бити везани само за ЕУ, са којом сарадња обухвата око 60 одсто тржишта Балкана, него је веома важна и сарадња у оквиру БРИКС-а, односно развијање билатералних економских односа са чланицама те организације и подстицање дипломатског дијалога.

"Нико не оспорава да се Балкан историјски налази у центру Европе и да је увијек имао своју транзитну улогу - у историјском, безбједносном и у економском смислу. Резултат тога био је да су након распада биполарног система међународних односа и након распада Југославије све земље Балкана изабрале пут према ЕУ", навела је она.

Ентина, која је један од учесника овог скупа, навела је да важну перспективу за развој економске сарадње представља и повезивање с арапским земљама, превасходно блискоисточним.

"На њих смо навикли да гледамо као на земље из којих стиже радикални ислам. Ипак, то су земље које су сада започеле блиску економску и политичку сарадњу, како са својим историјским партнерима, попут Албаније и БиХ, тако и с партнерима попут Србије, Црне Горе, Словеније", истакла је Ентина.

Говорећи о перспективи за сарадњу Балкана са земљама БРИКС-а, Ентина је истакла да та организација не може бити алтернатива ЕУ, будући да ни у политичком, ни у економском смислу није конципирана као тај савез, али да омогућава сарадњу како балканским, тако и свим другим земљама на нивоу билатералних односа.

"Ипак, БРИКС јесте алтернатива у смислу међународног дипломатског дијалога и то веома реална алтернатива", нагласила је Ентина.

Ентина сматра да сарадња међу балканским земљама јесте могућа, упркос притисцима које Запад врши прије свега на Србију, и да је то више него реално, јер економска сарадња већ постоји и она је изграђена још прије десетак година и развија се и у овој деценији.

Научно-образовни програм "Балкански дијалог 2024" одржава се у Руском дому од 4. до 8. јуна у организацији Фондације за подршку јавној дипломатији "Александар Горчаков" из Москве.

Учесници конференције су будуће руске дипломате, студенти Научно-истаживачког института "Виша школа економије", Московског државног института за међународне односе и других високобразовних установа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана