Борба против корупције у БиХ мртво слово на папиру

Маријана Миљић Бјеловук
Борба против корупције у БиХ мртво слово на папиру

САРАЈЕВО - Институције на нивоу БиХ углавном су до сада сједјеле скрштених руку када је у питању борба против корупције, јер је на том пољу урађено мало, односно боље рећи нимало. Надлежни тврде да ће коначно кренути у рат против те пошасти која је постала модел понашања у овој земљи.

Колико је борба против корупције у БиХ, која је ушла у све поре друштва, занемарена показује и то да се састанци надлежних за борбу против те пошасти одржавају ријетко. То признају и у Агенцији за превенцију корупције и координацију борбе против корупције из које су поручили да су након дужег времена одржали дводневни састанак са тијелима за спречавање корупције у БиХ.

- Циљ састанка је осим, међусобне размјене информација у вези са процесом професионализације тијела, будућих изазова и развоја стратешког оквира, био и оживљавање сарадње која је протеклих година била на незадовољавајућем нивоу - поручено је из те агенције.

Да је борба против корупције у БиХ занемарена од стране надлежних који примају плату за то признају и у надлежној парламентарној комисији на нивоу БиХ.

- Тек недавно смо интензивирали рад Комисија за борбу против корупције и клептократије. Упутили смо и допис релевантним институцијама, укључујући и агенцију на нивоу БиХ да нам доставе извјештаје о резултатима досадашњег рада. Борба против корупције се тек сада буди, односно институције почињу ажурније радити свој посао - казао је “Гласу Српске” предсједавајући Комисије за борбу против корупције и клептократије Представничког дома Бранислав Бореновић. 

Подаци са терена, нагласио је Бореновић, показују да је корупција дубоко укоријењена у сваком сегменту друштва у БиХ.

- Почели смо да радимо. Корупција је, нажалост, постала модел понашања у БиХ. Инсистираћемо и захтијевати од надлежних којих су задужени да се ова пошаст у БиХ почне искорјењивати и да раде посао за који примају плату. Правосуђе би, такође, требало да преузме адекватнију улогу, односно да случајеве високе корупције и сваког другог облика процесуира на адекватан и ефикасан начин - поручио је Бореновић.

Кључни проблем, наводи он, јесте то што у БиХ постоји синдром незамјерања или нечињења када је ријеч о борби против корупције.

- Институције се једним дијелом и боје да ишта раде у том сегменту. Имам осјећај као да их је страх да ће доћи до једног врха леденог бријега којим би те исте институције и људе који њима управљају могла “забољети” глава. Такав приступ требало би што прије промијенити и на томе ћемо инсистирати - закључио је Бореновић.

И у најновијем извјештају Европске комисије за БиХ наведено је да надлежни нису постигли ама баш никакав напредак у борби против корупције.

Припрема стратегије

На састанку Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције који је одржан у Мостару разговарано је и о припреми нацрта стратегије борбе против корупције за период од 2024. до 2028. године.

Такође, презентоване су смјернице за примјену критеријума код додјеле новца организацијама цивилног друштва из буџета институција БиХ, као и онлајн израда планова интегритета и могућности успостављања регистра ризика од корупције у институцијама БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана