Болнице тешко до трезора

Маријана Миљић Бјеловук
Болнице тешко до трезора

БАЊАЛУКА - Још није познато колико би домова здравља у Српској могло у овој години прећи на трезорско пословање, док ће ефекат укључивања болница у тај систем бити додатно размотрен.

Наиме, о преласку јавних здравствених установа у трезорски систем пословања прича се већ дужи низ година, а до сада је у воду пало неколико обећања да ће та процедура бити окончана. Тако је на примјер још крајем 2020. године план Владе био да све јавне здравствене установе до 2023. године пређу на трезор. То није испоштовано па су министри крајем прошле године послали ново обећање, односно да ће до краја ове године сви домови здравља прећи на трезорски систем, а након тога и болнице.

- Тренутно није могуће прецизирати колико домова здравља би у наредном турнусу могло прећи на трезорски систем пословања. Када су у питању болнице, потребе и ефекте укључивања тих установа у овај начин пословања потребно је додатно размотрити - казали су “Гласу” у Министарству здравља и социјалне заштите РС.

У трезорски систем до сада су укључене 22 јавне здравствене установе, од којих је четири основала Република Српска, а за 18 домова здравља надлежна је јединица локалне самоуправе.

- Намјера је да сви домови здравља у наредним годинама пређу на овај вид пословања, чиме би био подигнут степен одговорности у здравственом систему - наводе у Министарству здравља.

Наглашавају да поменути систем омогућава боље финансијско планирање и управљање те ограничава установе у стварању обавеза за чије измирење није предвиђен новац.

- Преласком јавних здравствених установа на трезорски систем успоставља се и боља контрола унутрашњег дуга, јер се ограничава ранија пракса појединих установа у погледу неизмиривања обавеза за порезе и доприносе - нагласили су у Министарству здравља.

Досадашња искуства, наводе, показала су да трезорски начин пословања омогућава квалитетније и транспарентније финансијско планирање, управљање и контролу трошења јавних средстава.

- Увођење трезорског начина пословања у примарној здравственој заштити не мијења начин финансирања здравствене заштите за становништво, које и даље остаје из доприноса и путем Фонда здравственог осигурања РС - поручили су у Министарству здравља.

Јавне здравствене установе у Српској највећи су дужници за порезе и доприносе, а укупне финансијске обавезе јавног здравственог система у РС на крају прошле године износиле су 919,21 милион марака.

У болницама у Српској наглашавају да имају вишемилионска дуговања, што и кочи прелазак на трезорски систем.

- Колико смо информисани да бисмо ушли у трезор морамо се ријешити свих дугова из ранијег периода. Ти дугови су тренутно нерјешиви, а без њиховог рјешавања не можемо приступити трезору. Ријеч је о милионским износима. Питање је ко ће све успјети да измири те обавезе - рекао је “Гласу” директор болнице у Градишци Рајко Додик и додао да би свим болницама у Српској значило улазак у трезор, односно тада би кренули од нуле, а тренутно су у дебелом минусу.

Са његовим мишљењем слаже се и руководство болнице “Србија” у Источном Сарајеву.

- Улазак у трезор значио би пуно за све јавне здравствене установе. У посљедње три године болнице исплаћују пуне плате са доприносима. Највећи проблем стављања на трезор болница представљају стари дугови. Надам се да ће Влада и руководство здравствених установа изнаћи начин да у наредном периоду ријешимо тај проблем и да пређемо на трезор - рекао је “Гласу” директор болнице “Србија” Небојша Шешлија и додао да здравствени радници, као и државни службеници морају имати редовне и сигурне плате, без обзира на учинак њиховог рада.

Нагласио је да одређене докторе требају на послу у пуном капацитету, без обзира на то да ли се иједан пацијент појавио или не.

- Они морају дежурати и бити приправни, без обзира на то да ли се појавио неко или не - закључио је Шешлија.

Брисање дугова

У Министарству здравља РС нагласили да је измирење обавеза из претходног периода један од најважнијих предуслова за улазак здравствених установа у трезорски систем Републике Српске, да се буџети општина/градова и републички буџет не би додатно оптеретили и тиме угрозило њихово функционисање.

- Влада је издвојила око седам милиона КМ за измирење обавеза из претходног периода свих здравствених установа које су 1. јануара 2022. године прешле на трезорски систем пословања - казали су у Министарству здравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана