Бојкот води у још већу кризу

Маријана Миљић Бјеловук
Бојкот води у још већу кризу

БАЊАЛУКА - Дио опозиције објеручке је прихватио приједлог почасног предсједника ПДП-а Младена Иванића да бојкотује локалне изборе уколико буде усвојен изборни закон Републике Српске, док други за сада не откривају будуће потезе.

Аналитичари са друге стране оцјењују да је таква реакција изазвана неизвјесношћу када је ријеч о судбини поменутог закона, али и свих осталих дешавања којима је Српска тренутно изложена.

Народна скупштина РС је 28. марта усвојила Нацрт изборног закона, а тај потез услиједио је након што је Кристијан Шмит наметнуо измјене Изборног закона БиХ. У току су јавне расправе о усвојеном Нацрту изборног закона Српске, а ситуацију је додатно закомпликовао приједлог Иванића опозицији да не изађе на изборе ако овај акт буде усвојен до краја у републичком парламенту.

Лидер СДС-а Милан Миличевић навео је да је циљ измјена Изборног закона БиХ од стране Шмита и најављеног усвајања изборног закона РС слуђивање људи и бирача који не знају шта да раде.

- Још није ни усвојен изборни закон Републике Српске и налазимо се у вакууму - рекао је Миличевић.

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић наводи да је потребно сачекати и видјети да ли ће изборни закон РС заиста бити и донесен, док предсједник Листе за Правду и ред Небојша Вукановић нема дилему, односно сматра да не би требало учествовати на изборима које би евентуално расписала Републичка изборна комисија (РИК).

Предсједница Народног фронта Јелена Тривић позвала је власти Српске да изгласају изборни закон РС до краја.

- Они су своје нарушене личне односе са међународном заједницом превалили на народ и Републику Српску. Да имају грам одговорности према народу, повукли би се они - поручила је Тривићева за федералне медије.

Конфузија

Аналитичари тврде да је у БиХ на сцени конфузија када је ријеч о одржавању избора те да је тешко предвидјети какав ће епилог услиједити на крају.

- Ако узмемо у обзир све процесе који се дешавају у РС, политичке, правне, те постојеће санкције, али оне које се најављују тешко је прогнозирати шта ће бити и за мјесец, а камоли до локалних избора. Расправља се чак и о оснивању новог политичког субјекта који ће преузети на себе инфраструктуру СДС-а само да би могли да уплате котизацију да изађу на изборе. У најави су и неке нове опције, али и санкције СНСД-у. Све то могло би довести до великих турбуленција, не само на политичкој сцени, већ у комплетном друштву - рекао је “Гласу Српске” политички аналитичар Младен Бубоњић.

Нагласио је да су ситуацију додатно закомпликовале посљедње измјене Изборног закона БиХ, које је наметнуо Шмит, након којих је услиједило усвајање Нацрта изборног закона РС, али и најава доношења рјешења за имовину за коју власти Српске наводе већ дуже да је црвена линија.

- Одлуке опозиције и владајућих зависиће не само од изборног закона, него од свих ових осталих аспеката. Питање је да ли је уопште могуће да власт Српске почне да примјењује свој изборни закон независно од Изборног закона БиХ и какве би посљедице то могло да изазове. Због тога је уопште толико нејасноћа, конкретно од стране опозиције, јер ни сами нису сигурни које би посљедице могло да произведе уколико би они пристали на ту игру владајућих, односно да изађу на изборе под тим условима изборног закона РС - поручио је Бубоњић и додао да је незахвално прогнозирати шта се може десити у идућих мјесец дана.

Реакције

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац изјавио је да је илузорно очекивати да Иванић, који позива опозицију да не изађу на изборе, брани позицију Српске, њен изборни суверенитет и изборну вољу грађана.
- Иванић позива опозицију да не изађе на изборе, уколико буду организовани по изборном закону Српске. Шта друго очекивати од почасног предсједника британске агентуре - упитао је Кошарац.

Иванић је, каже Кошарац, “издајник с предумишљајем” и шампион преноса надлежности са Српске на ниво БиХ, подсјећајући на предају индиректних пореза, царине, војске, обавјештајне службе Српске...

- Издао је интересе Српске и тиме се јавно хвалио на СДА политичкој академији. Данас вјероватно има само више милиона фунти разлога да учини исто. Квислиншка политика ће без поговора подржати и Шмитов закон и сва друга наметнута рјешења, ако им обећају изборну побједу, без обзира на то што српски народ неће гласати за издајнике - навео је Кошарац.
Предсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић рекао је да ко не подржи изборни закон Српске, подржао је онај који је раније наметнуо нелегални и нелегитимни високи представник у БиХ Кристијан Шмит.
- Не вјерујем да ће ико себи дозволити да између Шмита и Српске изабере Шмита. Надам се памети када је ријеч о том питању - рекао је Стевандић.

Коментаришући најновије ставове дијела опозиције у Републици Српској да у парламенту Републике неће подржати изборни закон Српске, Стевандић је навео да им ипак треба дати времена да размишљају.

Када је ријеч о позиву Иванића опозицији да не изађе на изборе уколико буде усвојен изборни закон Српске, Стевандић је нагласио да Иванићеви позиви више немају политичку тежину.

- Боље га је игнорисати него му давати на значају - рекао је Стевандић.
Предсједник НПС-а Дарко Бањац оцијенио је небулозним позив Иванића опозицији, истичући да то значи прављење велике кризе на овим просторима.

- Тај приједлог не иде у корист ниједној политичкој партији, поготово опозицији - рекао је Бањац, који сматра је да је ријеч о небулозном приједлогу, који би довео Републику Српску и демократске принципе у велики проблем.

Сједница идуће седмице

Ненад Стевандић је рекао да ће идуће седмице бити одржана посебна сједница парламента Српске, на којој ће, између осталих, бити разматран изборни закон Републике Српске.

- На дневном реду није само изборни закон. Најважније је то што нико није оспорио уставни основ за изборни закон Републике Српске, који не може пасти на Уставном суду - рекао је Стевандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана