Бојић: Националну политику СДС-а преузео је СНСД, Додик је води и чвршће

АТВ
Бојић: Националну политику СДС-а преузео је СНСД, Додик је води и чвршће

Некадашњи истакнути члан СДС-а Борислав Бојић каже да је националну политику која је красила Српску демократску странку преузео СНСД и да је Милорад Додик данас чвршће води.

"Поред тога што радим ово што радим, пратим политичку сцену. Што се тиче политике и СДС-а, њене стратешке позиције и свега што је урадила у прошлости, не желим да пљујем извор са којег сам пио воду, али желим да кажем да то ни близу није она партија која је преузела одговорност за судбину српског народа овдје. Увјерен сам и знам сигурно да је националну политику, политику очувања статуса српског народа на овим просторима, која је красила СДС, да је то у цјелости преузео Милорад Додик снагом прије свега свог ауторитета. Признаћете, ради се о расном политичару који има статус таквог политичара не само у Српској и БиХ, него и шире. Мало је политичара који имају дневну комуникацију са Вучићем, Орбаном, Путином итд. СДС је некада красила та политика, а данас Додик чвршће води ту политику", каже Бојић.

Он истиче да је СДС изгубио стратешку позицију.

"Не желим да се бавим дијагнозом стања у СДС-у. Када се ријешите неких кадрова, тешко можете очекивати просперитет ако се не појави вођа који је у стању да артикулише питања која народ захтијева од политичке парије. Без обзира на то да ли су из СДС-а искључени или су иступили, али од Драгана Калинића, Драгана Чавића, Огњена Тадића, Пере Крчмара, Новаковића, Глигића, Пашића, Стевандића, Бањца.. Ни ја нисам промијенио курс, моји ставови се нису промијенили. Када је СДС био на власт, Милорад Додик се као опозиционар одазивао на састанке. Договарали смо тешка питања која су притискала Републику Српску. Данас је међународни фактор слабијег утицаја него у то вријеме. Кога год се сјете смијене га. Нико вам не даје образложења", каже савјетник министра трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Борислав Бојић.

Он се присјетио 2004. године када је тадашњи високи представник Педи Ешдаун смијенио 60 функционера Републике Српске.

"Државне послове су водили они који су тада били смијењени. Остали смо Стојичић, Чавић, ја.. Прво питање које смо требали да ријешимо је грб, застава и химна. Први пут се сусрећем са хералдиком. Ништа о томе нисам знао. Договор је био да будем ја тај који ће организовати одбрану пред Уставним судом БиХ да бранимо позиције Српске када је у питању грб, застава и химна. Обратили смо се свим правницима у Српској, сви су рекли да је то политички процес и да ћемо га изгубити. Онда сам се обратио својим пријатељима који су нам омогућили да нас заступа Ханс Петер Шнајдер, Нијемац који нас је заступао. На самом финишу је донесена одлука. Шнајдер нас је питао, шта желимо да сачувамо - заставу, грб или химну. Ми смо одмах рекли да је застава манифестација нашег народа у јавности. Грб је важан, код химне смо покушали да нам оставе мелодију, па макар нам укину текст. Добили смо заставу", рекао је Бојић.

Он такође истиче да му се не свиђа данашња политика СДС-а која се огледа кроз прозивање и тражење кривца у другима. 

"СДС са овим водством не може ништа значајно да уради на политичкој сцени. Добра опозиција има простора. С тим да је све исцјепкано. Такво не може бити нешто што ће угрозити Додика и СНСД", рекао је Бојић за АТВ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана