Бојана Кондић Панић, амбасадорка у Француској, за “Глас Српске”: Изазов је бити дипломата земље попут БиХ

Анита Јанковић Речевић
Бојана Кондић Панић, амбасадорка у Француској, за “Глас Српске”: Изазов је бити дипломата земље попут БиХ

Дипломатија са собом носи одређене привилегије, али и бројне изазове, нарочито уколико представљате земљу као што је БиХ. Консталација снага и односи унутар самог Министарства иностраних послова БиХ не доприносе лакшем обављању дипломатских послова, већ напротив, чине све да се тај посао отежа или онемогући.

Рекла је то за “Глас Српске” амбасадорка БиХ у Француској Бојана Кондић Панић, наводећи да је дипломатија одувијек била њена сфера интересовања. 

- Када сам изабрана од стране Амбасаде Француске да представљам БиХ приликом предсједавања те земље Европском унијом 2008. године већ тада  сам имала прилику да учествујем у радним састанцима у Министарству иностраних послова Француске, Европском парламенту у Стразбуру.... Такође, усавршавање француског језика током студирања међународне економије допринијело је да прилично брзо и лако уђем у изузетно динамичне дипломатске активности у Паризу - рекла је Кондић Панић.

ГЛАС: Да ли је Амбасада коначно добила службено возило, јер сте раније говорили да Вам недостатак аутомобила представља огромну препреку у обављању дипломатских активности? 

КОНДИЋ ПАНИЋ: Добили смо возило прије неколико дана и то након десетине захтјева упућених Министарству иностраних послова БиХ прошле године. У самој процедури набавке возила затекла ме ситуација несређених административних питања, односно чињеница да за све ове године постојања Амбасаде БиХ у Паризу, као дипломатско-конзуларног представништва, иста није имала регистарски број односно није била регистрована при француским институцијама.

ГЛАС: Амбасадорка сте БиХ у Француској око годину и по, шта је обиљежило Ваш досадашњи рад у тој земљи?

КОНДИЋ ПАНИЋ: Иза мене је динамичан период. Свакодневни састанци с представницима законодавне и извршне власти у Француској, представницима Министарства спољних послова, посланицима у Народној скупштини, сенаторима. Остварени контакти с различитим предузећима, привредним коморама регија односно градова Париза, Нице, Поатијеа и Лиона, као и представницима Асоцијације француских привредника. Договорене су и конкретне сарадње између предузећа и узајамне привредне мисије те тиме створен потенцијал будуће сарадње. У низу успостављених сарадњи јесте и она с глобалном асоцијацијом “Њомен'с форум”, која ће на овогодишњем самиту у Паризу бити отворена и за учеснице из БиХ.

ГЛАС: Какви су, иначе, односи БиХ и Француске?

КОНДИЋ ПАНИЋ: Билатерални односи двије земље су традиционално добри, без отворених питања, али са значајним простором за унапређење у свим областима, почевши од политичке, економске, културно-образовне, као и сарадње у оквиру међународних организација. БиХ је једина земља на Балкану која није потписала споразум са Француском развојном агенцијом - АФД, која је своје дјеловање започела у пет земаља региона. Потписивање овог споразума омогућило би интензивирање сарадње између двије земље и подршку у процесима реформи и реализацији друштвено-корисних пројеката, као и подршку малим и средњим предузећима. 

ГЛАС: Дипломате из реда српског народа у “својим” амбасадама одбијају обиљежавање датума, попут 1. марта, о којима нема сагласности у БиХ. Успијевате ли и на који начин то објаснити француским званичницима? Да ли разумију односе унутар БиХ?

КОНДИЋ ПАНИЋ: Француски менталитет краси флексибилнији приступ посматрању ствари, с већом дозом разумијевања. У свим разговорима инсистирала сам на важности поштовања Дејтонског споразума, који је БиХ успоставио као заједницу два ентитета и три равноправна конститутивна народа - као јединог могућег оквира за функционисање и постојање БиХ као сложене државне заједнице. Разговори са француским званичницима били су прилика за представљање реалније слике тренутних политичких дешавања у БиХ и преношење ставова из Републике Српске, који су се у претходних седам година, у Француској, слабије чули. Одговор који сам најчешће чула било је разумијевање комплексности државне заједнице у којој живимо и с тим у вези значај уважавања ставова које сам износила.

ГЛАС: Како Французи гледају на Србе, шта мисле о нашем народу имајући у виду историјске пријатељске везе?

КОНДИЋ ПАНИЋ: У Француској живи око 120.000 Срба, углавном у регионима Париз, Лион, Гренобл, Белфорт, Милуз и Стразбур. Французи који познају историјске чињенице веома цијене Србе и њихов допринос успостављању мира у Европи на почетку двадесетог вијека, сјећајући се пријатељских и савезничких односа током Првог и Другог свјетског рата. Управо на тим, раније успостављеним позитивним везама можемо тражити простор за унапређење сарадње на свим пољима.

ГЛАС: Шта Република Српска може научити од Француске и њеног народа који посвећено чува свој језик?

КОНДИЋ ПАНИЋ: Француска је примјер земље која врло успјешно брине о својим културно-историјским споменицима, његујући истовремено и нематеријалну културну баштину, очување језика и традиције. На тај начин нам показују да требамо бити поносни на своју историју, културу, али и да чувамо природна богатства, као велики потенцијал развоја. Познато је да су нација која је веома поносна на свој језик као један од стубова националног идентитета и континуитета сваког народа, а управо на овом примјеру, његовање српског језика сигурно може допринијети афирмацији културе и очувању идентитета у савременим условима и глобализацији.

ГЛАС: Амбасада БиХ у Француској уједно је и стално представништво земље при УНЕСКО. Шта је актуелно на том пољу?

КОНДИЋ ПАНИЋ: БиХ обилује бројним градитељским, природним, материјалним и нематеријалним добрима која сигурно заслужују мјесто на Листи свјетске баштине УНЕСКО и постоји неколико добара за која се очекује упис на листу. Такође, Међународни комитет за очување нематеријалног културног насљеђа уписао је у децембру прошле године на УНЕСКО-ву Репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа традицију узгајања коња липицанера у БиХ. Ријеч је о липицанерима са ергеле “Вучијак” у Прњавору. Допринос овог уписа значајан је и као полазиште за јачање сарадње на даљим активностима између земаља. Сматрам да је најбољи пут за унапређење односа двије земље управо путем сарадње у области образовања и културе.

ГЛАС: Има ли простора за сарадњу и у другим областима?

КОНДИЋ ПАНИЋ: Једна од првих активности које сам предузела била је успостављање сарадње Медицинског факултета у Бањалуци и Медицинског факултета Универзитета Парис Сацлаџ. Поред тога, радим на реализацији повезивања музичких школа и креирања могућности за представљање наших младих музичара у Француској. Иницирала сам сарадњу туристичких организација Ст. Тропез, Ст. Максима и Нице с Туристичком организацијом Републике Српске. Осим тога, у преговорима смо за потписивање више меморандума о сарадњи између Националног института за јавну службу (ИНСП) и Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу Српске, као и Министарства за енергетску транзицију Француске и Министарства енергетике и рударства РС. У сарадњи са Француском асоцијацијом привредника (МЕДЕФ) припремамо привредне мисије са циљем повезивања предузећа и представљања потенцијала БиХ и Српске у Француској.

Протести

ГЛАС: Како гледате на протесте због пензијске реформе? Ужасне слике стижу с улица Француске, каква је тренутна ситуација?

КОНДИЋ ПАНИЋ: Пензиона реформа и стуб предизборног програма предсједника Емануела Макрона, остаје осјетљиво политичко питање. Уставни савјет треба одлучивати о усвојеном тексту пензионе реформе, али тешко је вјеровати да ће донијети одлуку која би ишла у прилог противницима реформе. Са друге стране, готово да нема сегмента живота у којем се не осјете посљедице штрајкова, од отежаног функционисања јавног превоза, блокаде саобраћајница, несташице горива, великог броја отказаних летова. Присутан је све већи степен насиља од стране демонстраната, али и полиције. Међутим, Макрон је одлучан да спроведе пензиону реформу, а стратегија француске владе, у овом тренутку, је да сачека да се демонстрације смире, надајући се да ће се противници уморити.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана