Боцан-Харченко о Путиновом позиву Вучићу, поменуо и Бањалуку

РТ Балкан
Боцан-Харченко о Путиновом позиву Вучићу, поменуо и Бањалуку

"Позив руског предсједника Владимира Путина за састанак БРИКС-а у Казању говори све о значају Србије и српско-руских односа", рекао је амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко послије састанка са предсједником Србије Александром Вучићем у Лозници.

- У Москви се највише цијени принципијалан став Србије, што санкције нису и неће бити прихваћене. То пружа могућност да српско-руски односи иду корак по корак напријед, у садашњим тешким условима - рекао је Харченко.

Он је истакао да је привреда увијек на првом плану, и да се сада размишља о одржавању међувладиних комисија, окупљању институција и званичника који би учествовали у развоју српско-руских односа.

Прозивају Вучића да је Путину рекао "њет", шта на то каже предсједник Србије

- Русија је апсолутно свјесна најтеже ситуације на КиМ, и то ће бити једно од најважнијих, најприоритетнијих питања у току такозване министарске сједнице при засједању Генералне скупштине УН. У октобру се очекује и редовно засједање Савјета безбједности УН за КиМ, што ће дати прилику и Русији да изнесе свој принципијелни став на основу Резолуције 1244 - рекао је Боцан-Харченко.

Како је рекао, основни задатак је заштита Срба који живе на КиМ, њихова безбједност и обезбјеђивање нормалних услова за живот. 

Он је такође истакао да је доста тешка ситуација због притисака на Бањалуку, што је, како је рекао, исто веома важан дио спољнополитичке агенде Руске Федерације. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана