Боцан-Харченко: Москва подржава да се питање Косова рјешава у Савјету безбједности УН

Срна
Боцан-Харченко: Москва подржава да се питање Косова рјешава у Савјету безбједности УН

БЕОГРАД - Русија подржава иницијативу да се рјешавање питања Косова врати пред Савјет безбједности УН, рекао је руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко.

Боцан-Харченко каже да је Русија подржала посљедњи захтјев Србије за одржавање ванредне сједнице Савјета безбједности УН недавно о ситуацији на Косову и Метохији, након укидања динара, те да је подршка Србији око територијалног интегритета један од најважнијих политичких ставова Русије као сталне чланице Савјета безбједности.

“Русија је као стална чланица Савјета безбједности УН одмах без икаквог размишљања подржала иницијативу за одржавање ванредне сједнице Савјета безбједности у Косову и циљ је да се питање Косова врати у Савјет безбједности, у организацију УН”, рекао је он на свечаном пријему у руској Амбасади у Београду, поводом обиљежавања руског државног празника Дана браниоца отаџбине.

Боцан-Харченко је навео да је Русија свјесна напада и притисака Запада да Србија уведе санкције Русији, те додао да је велика част да Србија није прихватила и неће прихватити санкције против Русије, упркос нападима, притисцима и пријетњама.

Он је навео да руски празник Дан браниоца отаџбине обухвата сву славну историју Русије, тешку, али херојску, сачињену од побједа, обухвата руску традицију, вриједности и будућност.

“Ми смо увјерени да смо у праву и вјерујемо у нашу будућност. Ми поштујемо наше војнике који су на бојишту и са ризиком по свој живот бране нашу безбједност, безбједност Руса, наше вриједности и безбједност наше државе”, рекао је Боцан-Харченко.

Он је истакао да нема сумње да ће побједа Русије у специјалној војној операцији показати ко је на правој страни историје, те да ће то ко је на правој страни историје показати и 25 година НАТО агресије на СР Југославију која ће ускоро бити обиљежена.

Боцан-Харченко је навео да је у току невиђена консолидација народа у Русији, гђе је свако бранилац отаџбине и даје свој допринос извршавању задатака специјалне војне операције.

“А циљ специјалне војне операције јесте да заврши рат који је Запад, користећи Кијев, отпочео прије 10 година против руског становништва у Украјини. Наш је задатак да се тај рат заврши и успостави мир и безбједност у Украјини и свим руским регионима”, додао је он.

Руски амбасадор је нагласио да је између Русије и Србије најважније разумијевање душе и срца, пренијели су београдски медији.

Пријему су присуствовале бројне високе званице међу којима министри у Влади Србије Ивица Дачић, Милош Вучевић, Даница Грујичић, Зоран Гајић, некадашњи предсједник Србије Томислав Николић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, епископ бачки Иринеј (Буловић), представници дипломатског кора, СПЦ као и многи други представници културног и политичког живота Србије.

Дан браниоца отаџбине један је од највећих руских празника, а под тим именом слави се од 1993. године.

За вријеме Совјетског савеза то је био Дан Црвене армије и флоте.

Званични Дан Црвене армије, 23. фебруар 1918. године, означава дан првог масовног регрутовања у Црвену армију у Лењинграду и Москви и прву борбену акцију против окупационе армије Њемачког царства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана