Боцан-Харченко: Изјава Борела директна уцјена Београда

Срна
Боцан-Харченко: Изјава Борела директна уцјена Београда

БЕОГРАД - Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко оцијенио је да је изјава високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Јозепа Борела да су неспојиве тежње Србије да се придружи ЕУ и њена веза са Русијом, директна уцјена Београда, али да није први пут да овакви гласови стижу из Брисела.

-Ово је директна уцјена која потврђује да ЕУ сада тражи усаглашеност било које земље са својим политичким циљевима, у овом случају Србије, само да би окончала сарадњу с Русијом - рекао је Боцан-Харченко.

Према његовим ријечима, циљ је да Србија ћути и стане у ред земаља које немају неку улогу у ЕУ.

-А што се тиче ЕУ, ни она нема неку улогу у глобалном смислу, већ само служи интересима САД - истакао је Боцан-Харченко у интервјуу за телевизију “Информер”.

Амбасадор је нагласио да права интеграција у ЕУ подразумијева да се у чланство прима неко кога уважавате као достојанственог партнера, који ће у блоку чувати своје националне интересе и имати равноправно мјесто уз уважавање свих специфичности, па и спољнополитичког опредјељења.

Према његовим ријечима, Србија није усмјерена само на Русију већ и на Кину и Саудијску Арабију јер води рачуна о својим интересима, а то што није увела санкције Русији показатељ је да поштује своје националне интересе.

-Санкције нису уведене само због Русије. Наравно да Србија и Русија имају посебан однос, пријатељске и духовне везе, али санкције нису уведене, прије свега, ради националних интереса и циљева Србије, у овом случају даљег развоја односа на основу постојећег плана с Русијом - закључио је амбасадор Русије у Србији.

Високи представник ЕУ Јозеп Борел поручио је раније да су неспојиве тежње Србије да се придружи ЕУ и њена веза с Руском Федерацијом, то јесте, да блиска сарадња с руским предсједником Владимиром Путином није компатибилна с приступањем неке земље ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана