Боцан-Харченко: И Додик и Москва потпуно оправдано не признају Шмита

Срна
Боцан-Харченко: И Додик и Москва потпуно оправдано не признају Шмита

БЕОГРАД - И Русија и предсједник Републике Српске Милорад Додик потпуно легитимно и оправдано не признају грађанина Њемачке Кристијана Шмита за високог представника, рекао је руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко.

Он је нагласио да је у овом тренутку нелегитимна институција високог представника и човјек који се тако представља.


"Ми га не признајемо, као ни Додик, потпуно легитимно и оправдано, полазећи од принципа којима смо се руководили када смо именовали претходнике овог човјека. Зато је тешко очекивати да он може да уради нешто што не би било негативно. Отуда и сукоб који се стално развија и није јуче настао ексалира", навео је Боцан-Харченко.

Он је за "Спутњик" рекао да Шмит може да донесе милион одлука, али да се ниједна неће примјењивати у Републици Српској, што је оправдано, јер је он грађанин Њемачке.

"Зашто би Додик и руководство Српске у цјелини, као и представници Републике Српске у централиним органима у Сарајеву извршавали одлуке једног грађанина Њемачке?", упитао је Боцан-Харченко.

Говорећи о Додиковој посјети Москви до краја октобра и састанку са руским предсједником Владимиром Путином, руски амбасадор је рекао да са Додиком постоје стални контакти и редовни састанци на највишем нивоу Русије - од предсједника до шефа дипломатије.

"Ту се природно разматра ситуација у БиХ, шта је могуће урадити да се сачува Република Српска, њена овлашћења и статус ентитета, што је не само могуће, него и неопходно. То је задатак број један", истакао је Боцан-Харченко.

Он је оцијенио да је дестабилизација БиХ озбиљна варијанта негативног развоја догађаја са веома тешким посљедицама и да сви разумију да је потребно сачувати мање-више прихватљиву стабилност.

"Шта ће бити са БиХ, како ће се она развијати, то је друго питање које је у овом тренутку, вјероватно, тешко разматрати и рјешавати у условима када је Запад тамо направио хаос", навео је руски амбасадор.

Зато је, каже Боцан-Харченко, минимум задатка да се остане у оквирима Дејтона и оних овлаштења и структуре те земље која постоји на ентитетском нивоу, примијењено на конститутивне народе.

"Све остало је ђавоља работа уперена на поткопавање Дејтона и никаква централизација БиХ није могућа у овом тренутку", истакао је он, те указао на покушаје да се прикрије централизација БиХ на штету Срба и Републике Српске позивањем на конвенције Савјета Европе, људска права или економски развој и незамисливе инвестиције.

Што се тиче Косова и Метохије, Боцан-Харченко је оцијенио да тај проблем може бити ријешен и да ће се то догодити не сутра, већ за неко вријеме, али уз враћање тог питања у оквире Резолуције 1244 и узимање, прије свега, у обзир интереса Београда.

Према његовим ријечима, да нема Русије и Кине у Савјету безбједности, у УН би одавно било ријешено питање Косова гласањем на бази Ахтисаријевог плана и да затворе ту тему. Он је оцијенио да је јасно да се у процесу коначног рјешавања косовског питања, у крајњем исходу, не може заобићи Савјет безбједности УН.

Осим тога, додао је руски амбасадор, задржавање косовског питања на агенди Савјета безбједности УН пружа могућност да се то питање стално разматра, да се упозорава на проблеме који постоје, да се свјетска већина упозна са тим проблемима.

Руски амбасадор је рекао да је Западу потребна имитација рјешења за Косово и Метохију, али да им је главни циљ да "независно" Косово и да то Србија призна.

Он је навео да Запад користи све методе, од неких преговарачких клопки, али да му је тешко да у датом случају замислим да предсједник Србије Александар Вучић може да упадне у такву клопку и да успијева да не подлегне тим провокацијама.

Према његовим ријечима, као још један метод притиска на Београд је и стварање неиздрживих, немогућих услова за Србе на Косову под претпоставком да управо то може да натјера Београд на неке кораке у правцу признања.

Пошто у тој ситуацији ништа не може да се уради, подстичу се, оцјењује руски амбасадор, Приштина и премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти који чини све да не буде, не само нормализације односа са Београдом, него ни било каквих веза између Косова или општина насељених Србима са Београдом.

Говорећи о интересима Русије на Балкану, он је навео да Русији одговара стабилна Србија, а не хаос, како је неки оптужују без доказа.

На оптужбе да предсједник Србије сваки час долази код њега "да се правда за нешто што је урадио", Боцан-Харченко је рекао да су те оптужбе наставак неуспјешних и јадних покушаја да се баци сјенка и да се затрује све што постоји у нормалним односима Русије и Србије.

Када је ријеч о западним притисцима на Србију да уведе санкције Русији, Боцан-Харченко је нагласио да гријеше они који сматрају да ће добри руско-српски односи бити поткопани ако се Србија прикључи санкцијама против Руске Федерације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана