Боцан-Харченко: Дејтонски споразум – једини могућу темељ опстанка БиХ

Срна
Боцан-Харченко: Дејтонски споразум – једини могућу темељ опстанка БиХ

БАЊАЛУКА - Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко рекао је да на основу захтјева које Запад формулише није могућа нека чврста БиХ, јер је сваке године све више захтјева за одузимање надлежности Републици Српској и одустајање од Дејтонског мировног споразума, који је једини могући темељ опстанка БиХ.

Боцан Харченко, који је био и руски амбасадор у БиХ, рекао је да је Русија сваке године имала све тежу сарадњу са међународном заједницом у оквиру Савјета за провођење мира /ПИК/ и да је увијек имала издвојено мишљење које они нису узимали у обзир јер су тражили да се закључци донесу без подршке Руске Федерације.

“То је поткопавало и рушило неку активну и плодну међународну дјелатност БиХ која је морала да буде усмјерена за подршку Дејтонском мировном споразуму”, истакао је руски дипломата.

Боцан-Харченко каже и да га не би чудило да на крају Русија и званично иступи из ПИК-а.

“Јер, ако желимо сарадњу, онда радимо, у супротном нема смисла да формално долазимо тамо на сједнице”, истакао је Боцан-Харченко.

Он је рекао да је за вријеме док је био руски амбасадор у БиХ услиједио успон у развоју односа Републике Српске и Руске Федерације.

“Ово је најважније наше заједничко достигнуће и драго ми је да се овај однос и даље развија у том правцу”, нагласио је Боцан-Харченко.

Он сматра да добијање статуса кандидата БиХ за чланство у ЕУ представља допунски алат притиска на Републику Српску, јер БиХ мора да пређе од Дејтона према Бриселу, што у суштини представља централизацију БиХ и одузимање надлежности Републици Српској.

“Кандидатски статус је веома озбиљна и опасна ствар и то укључује обустављање веза и сарадње Републике Српске са Руском Федерацијом”, навео је Боцан-Харченко.

Говорећи о томе да ли би Русија промијенила своју политику према Републици Српској и Србији ако би Србија и БиХ морале своју спољну политику да ускладе са политиком ЕУ и уведу санкције Руској Федерацији, Боцан-Харченко је рекао да је убијеђен да је ово питање изван реалног живота сада и у будућности.

“Познат ми је чврст став по овом питању предсједника Србије Александра Вучића и предсједника Републике Српске Милорада Додика који се темељи на основу националних интереса Србије и Републике Српске”, нагласио је Боцан-Харченко.

Коментаришући чињеницу да ЕУ не прихвата ниједан од споразума који се односе на дијалог Београда и Приштине, Боцан-Харченко је рекао да су Бриселским споразумом из 2013. године Приштини дали вријеме и могућност да се припреми за акције којима би успоставила контролу на сјеверу Косова.

Он је рекао да је Косово међународно питање и Савјета безбједности УН.

Боцан-Харченко је напоменуо да такозвани њемачко-француски приједлог за Косово који је подржала ЕУ подразумијева да се Београд не противи чланству Косова у УН јер њима није стало до става земаља чланица УН од којих већина не признаје независност Косова и биће против тог чланства.

Он је нагласио да је неприхватљиво то што је Приштина забранила одлазак Његове светости патријарха српског Порфирија на Косово и Метохију.

“Незамисливо је да се поглавару Српске православне цркве забрани долазак у своју цркву”, истакао је Боцан-Харченко.

Амбасадор Руске Федерације у Србији рекао је да је Русија заинтересована за то да се нађе политичко рјешење за Косово и Метохију које би било прихватљиво за Београд.

Боцан-Харченко поручио је да Руска Федерација неће дозволити распарчавање православља јер је њен циљ јединство православља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана