Бобан Ђекић из Прњавора оптужен да је пијан усмртио жену, њена два сина и унуку

Небојша Томашевић
Бобан Ђекић из Прњавора оптужен да је пијан усмртио жену, њена два сина и унуку

БАЊАЛУКА - Бобан Ђекић (27) из Прњавора оптужен је да је пијан и возећи недозвољеном брзином изазвао саобраћајну несрећу у којој је погинуло четворо држављанина Србије међу којима и дијете.

Оптужницу која га терети за угрожавање јавног саобраћаја подигло је бањалучко Окружно тужилаштво,  а потврдио Окружни суд у Бањалуци.

Несрећа се догодила 27. августа 2023. године око 20.30 часова у Доњим Штрпцима код Прњавора и тада су погинули Видосава Јовановић (49) из села Кленак код Руме, њена два сина Александар Јовановић (19) и Дејан Јовановић (23), те унука С.Ј. (7) из Мачванске Митровице.

Како се наводи у  оптужници, Ђекић је  био за воланом ”пасата 8”  када је возећи пијан и недозвољеном брзином од позади ударио "пежо 206".

- Оптужени је возио магистралним путем Прњавор – Дервента према Прњавору и возио је у стању средњег пијанства са концентрацијом алкохола у крви од 1,73 g/kg и недозвољеном брзином од око 142 km/h, иако је дозвољена брзина кретања на тој дионици пута 80 km/h. Био је свјестан да тако може изазвати опасност за животе људи и пристао је на такву посљедицу - стоји у оптужници.

Појашњава да је оптужени у десној траци, без кочења, од позади ударио у ”пежо 206” који је у том тренутку, као пјешак, гурао страдали Александар Јовановић.

Додаје се да на ”пежоу” није била укључена свјетлосна сигнализација, те да Јовановић на себи није носио свјетлоодбојни прслук, а возачева врата су била отворена. Остали страдали су сједили у ”пежоу” и то Дејан Јовановић за воланом, док су Видосава и дијете били на задњем сједишту.

-Усљед удара Александар је набачен на ”пасата”, а потом одбачен у канал. Преминуо је на лицу мјеста усљед разарања малог мозга и крварења у систем можданих комора. Након удара ”пасат” се зауставио у каналу са десне стране, а возило оштећених је од силине удара наставило кретање унапријед, те се заротирало прешло у лијеву саобраћајну траку, а потом се вратило и зауставило у десној траци - наведено је у оптужници.

Даље се додаје да је возач у "пежоу" главом ударио у предње стакло и испао је из возила на коловоз те је усљед вишеструких повреда наредног дана преминуо. Према оптужници путнице су остале заглављене у ”пежоу 206” и Видосава је усљед вишеструких повреда преминула у колима Хитне помоћи. Седмогодишња С.Ј. такође је задобила вишеструке повреде од којих је преминула током транспорта ка Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

- Оптужени Ђекић као учесник у саобраћају се није придржавао саобраћајних прописа свјестан да усљед таквог чињења може наступити забрањена посљедица и пристао је на исту, тако што је возилом управљао са концентрацијом алкохола у крви преко 1,50 g/kg и кретао се брзином која је преко 50 km/h била изнад дозвољене брзине кретања, а што је за посљедицу имало смрт четири лица- наводи се у оптужници.

Према Кривичном законуку Републике Српске за дјело за које оптужен Ђекић предвиђена је  казна од три до 15 година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана