Ближи се и тај дан: БиХ добија препоруку за отварање преговора с ЕУ

ГС
Ближи се и тај дан: БиХ добија препоруку за отварање преговора с ЕУ

БРИСЕЛ - БиХ би требала започети преговоре о приступању Европској унији, очекује се да ће Европска комисија препоручити у уторак, отварајући тако пут земљи да коначно постане чланица блока европских земаља, сазнаје бриселски магазин "Политико".

ЕУ је БиХ додијелила статус кандидата у децембру 2022. Европска комисија сада ће дати позитивну препоруку за почетак званичних преговора о приступању, рекли су за "Политико" два званичника ЕУ и један дипломата ЕУ.

Украјина и Молдавија такође би требале кренути корак даље у процесу проширења.

Европска комисија у уторак ће предложити тзв. преговарачке оквире који одређују смјернице и основна начела њихових приступних преговора.

Затим је на земљама ЕУ да расправљају о тим текстовима. Дипломате и званичници ЕУ упозоравају да се договор између 27 европских пријестоница - који је потребан за службени почетак преговора - вјероватно неће догодити прије европских избора у јуну.

За неке земље ЕУ, укључујући Аустрију, било је од виталног значаја да напредак у Украјини и Молдавији иде руку под руку с напретком у будућем приступању БиХ.

Сљедећи корак сада је да лидери ЕУ расправљају о препоруци за БиХ на састанку у Бриселу сљедеће седмице.

Уочи објаве, министри спољних послова Аустрије, Италије и Њемачке отпутовали су прошле седмице у Сарајево како би подржали отварање приступних преговора.

На заједничкој пресс конференцији с њемачким министром спољних послова Аналеном Бербок прошле седмице, њен колега из БиХ Елмедин Конаковић рекао је како се нада да неће бити “даљих фрустрација”, додавши да је "кључно" имати на уму "шта ће се догодити ако БиХ не настави свој европски пут".

Европска комисија такође је требала представити документ о томе како интерно припремити блок за будуће проширење, посебно о томе како апсорбовати ратом разорену земљу с више од 40 милиона људи као што је Украјина. Али, овај документ, који је првобитно био планиран за 27. фебруар, сада је одгођен за 20. марта, показује најновији дневни ред Европске комисије у који је "Политико" имао увид, преноси "Н1".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана