Блинкен умјесто гаса продаје маглу

Вељко Зељковић
Блинкен умјесто гаса продаје маглу

САРАЈЕВО - Притисци америчких званичника на представнике власти на заједничком и федералном нивоу како би био одблокиран пројекат изградње гасовода “Јужна интерконекција”, а при томе оспоравајући сличан пројекат који Република Српска покушава да реализује, БиХ ће умјесто енергетске стабилности донијети велику нестабилност.

Сматра ово експерт за енергетику Војислав Вулетић осврћући се на посљедње, готово пријетеће поруке појединих америчких високих званичника у којима они упозоравају овдашње власти да због зелене транзиције, наводне енергетске стабилности и смањења зависности од руских енергената, БиХ, односно ФБиХ, мора што прије кренути са реализацијом пројекта изградње “Јужна интерконекција”, која би била дио “Јадранско-јонског гасовода” с којим би се из Азербејџана допремао гас за балканске државе.

Како каже Вулетић, интересантно је да након упозорења која су прво стизала са адресе америчке амбасаде у Сарајеву, од стране Мајкла Марфија, сада реаговао и сам државни секретар Ентони Блинкен шаљући писмо министру иностраних послова Елмедину Конаковићу, али и његовом колеги у Хрватској у ком се од БиХ тражи да што прије крене са реализацијом овог пројекта. Вулетић каже да је ово само дио, како га је назвао, англо-америчког концепта неприродног и економски неоправданог покривања енергетских дефицита, како у Европи, тако и на Балкану, јер гасно налазиште Шах Дениз у Азербејџану има производњу од свега 16,7 милијарди кубних метара, што једва чини пет одсто потреба Европске уније.

Подсјећа како је руско-европски пројекат “Јужни ток” годинама рушен пројектом “Набуко” на чијем челу је био “Бритиш петролеум” који има право експлоатације налазишта Шах Дениз. “Набуко”, с разлогом, никада није реализован, а сада је на сцени, истиче Вулетић, већ виђена прича само другачије упакована, и то као политичка шаргарепа на штапу намијењена балканским земљама, па самим тим и БиХ.

- Званичници из Бијеле куће, а изгледа и сам Блинкен, схватају да амерички утицај све више слаби, те се сад више окрећу мањим државама, слабијим, како би на њима пројектовали своју моћ и утицај. Сматрам да је илузорно градити тај гасовод и трошити толики новац, јер осим руског, другог гаса нема. Азербејџан нема довољних количина с којим би снабдевао балканске земље. Италија има склопљен дугорочни уговор о куповини готово свих количина овог енергента које се црпе са налазишта Шах Дениз. Зато су више него небулозне те приче како би одређене количине преко Албаније и Црне Горе могле стићи и до БиХ. Нема тог гаса – каже Вулетић.  

Истина, признаје, раде се одређена истраживања у Азербејџану како да се додатно “отвори” ово налазиште, али и истиче да је све то на дугом штапу. Подсјећа на примјер од пар година када су Кипар и Израел саопштили како су у источном Медитерану пронашли огромне количине гаса.

- Тада је речено да ће то бити фантастично за Европу. И где смо данас?! Није се одмакло од нуле. И даље се раде истраживања да би се видело колика гаса има те да ли је уопште исплативо упуштати се у тако нешто. Да закључим, на овај начин САД желе да што мање руског гаса долази у Европу. Због тога измишљају друге пројекте и терају државе да у исте улазе. Није их брига колико ће то на крају “коштати”. Упоредио бих то са примером Србије која је недавно несмотрено ушла у градњу гасовода који иде од Ниша, преко Димитровграда до Софије. Он је требало да обезбеди диверзификацију да се Србија и из других праваца и извора снабдева гасом па и из Азербејџана. Али, понављам, тог гаса нема. Једино решење за БиХ, у глобалу, јесте прикључење на гасовод “Турски ток” – категоричан је Вулетић.

Гдје је запело

Прича око градње “Јужне интерконекције” запела је у ФБиХ, јер се представници хрватских странака противе томе да носилац овог пројекта буде БХ Гас и већ траже да се оснује ново предузеће чије би сједиште било у Мостару. “Јужна интерконекција” треба да буде дио “Јадранско-јонског гасовода” којим би се из Азербејџана допремао гас за балканске државе. Тај крак гасовода ишао би преко Посушја, Мостара до Новог Травника. У исто вријеме, представници бошњачких партија већ једно извјесно вријеме не дозвољавају Републици Српској да крене са реализацијом пројекта тзв. “Источне интерконекције”. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана