Благојевић: Уставни суд БиХ не поштује ни сопствена правила

ГС
Благојевић: Уставни суд БиХ не поштује ни сопствена правила

Професор уставног права Милан Благојевић изјавио је данас да Уставни суд БиХ не поштује ни своја правила јер према њима јучерашња пленарна сједница је морала да буде одгођена.

Благојевић је рекао да је јуче на снази још био члан 39 Правила Уставног суда БиХ који прописује да се сједница не може одржати, већ одгодити ако јој не присуствују најмање тројица судија из Федерације БиХ  и најмање један судија из Републике Српске.

- У члану 42 они су себи прописали да то одлагање не може трајати дуже од шест мјесеци и да онда заказују поново сједницу, па ако опет, рецимо, нема најмање једног судије из Републике Српске, а ради се о неоправданом разлогу његовог изостанка, тек тада могу одржати пленарну сједницу и тада на њој могу донијети одлуку о измјенама правила Уставног суда БиХ - рекао је Благојевић за АТВ.

Он је навео да се одредба из члана 39 Правила Уставног суда БиХ односи на све пленарне сједнице тог суда, па и на сједницу на којој се одлучује о евентуалној измјени правила.

- Према томе, то правило из члана 39 јуче је било на снази и, ако није било судије из Републике Српске, они јуче нису могли одржати сједницу него су је морали одложити за неки наредни пут. Али, они су ту сједницу одржали и донијели измјене правила којима су брисали тај члан чиме су, по мени, флагрантно повриједили сопствена правила - истакао је Благојевић.

Он је рекао да судија Уставног суда БиХ из Републике Српске Златко Кнежевић још није поднио оставку на ту позицију и само када преда на протокол Уставног суда своју оставку онда ће престати бити судија тог суда. "До тог тренутка он је још судија Уставног суда БиХ", истакао је Благојевић.

Додао је да је чланом шест Устава БиХ прописано да већина судија Уставног суда БиХ чини кворум за рад и одлучивање тог суда.

- С обзиром на то да Уставни суд БиХ према Уставу БиХ има девет судија, пет судија је кворум и за рад и одлучивање према члану шест Устава БиХ. Дакле, онако како гласи слово Устава, тај суд према Уставу БиХ има право да ради - рекао је Благојевић.

На питање да ли тај суд тада има легитимитет, Благојевић је одговорио да легитимитет значи прихватање било чије власти, у овом случају Уставног суда БиХ.

Али, додао је, не зато што у крајњем случају почива на монополу употребе легитимне и легалне физичке принуде него зато што је институција утемељена, организована и функционише према неким вриједностима које су иманентне савременом друштву, а то су вриједности правде, поштења и легитимитета.

- Није ни праведно, ни поштено да сада у тој ситуацији о Уставу БиХ и уставно правним питањима одлучује само један дио БиХ, то јест ФБиХ плус троје странаца, а да не учествује и Република Српска - каже Благојевић.

Према његовим ријечима, управо ће због тога у тој ситуацији Уставни суд БиХ, у којем нема ниједног судије из Републике Српске, претворити у Уставни суд, не БиХ, него ФБиХ, па ће један дио те државе, оних 51 одсто, одлучивати и о преосталих 49 одсто, територији која припада Републици Српској, што је нелегитимно.

Он је рекао да не постоји опција по Уставу БиХ да се мјеста српских судија у Суду БиХ попуне из ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана