Благојевић: Тужилац у случају Младена Дулића грубо повриједио закон

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Професор уставног права Милан Благојевић изјавио је Срни да је јавни тужилац грубо повриједио закон када је рекао полицији да нема кривичног дјела у случају који је пријавио трагично преминули младић Младен Дулић, прије него што је себи одузео живот због снимака који су објављени на интернету.

Благојевић је истакао да у том случају, напротив, постоје елементи кривичног дјела неовлашћено фотографисање.

Умјесто да тужилац предузме радње које је због евидентних чињеница био дужан да предузме, што укључује наредбу за уклањање снимка која би вјероватно спасила живот једног човјека, Благојевић је истакао да тужилац лаконски и без законског основа износи тврдњу да наводно нема елемената кривичног дјела, послије чега је и дошло до ове трагедије.

"Заиста, такво понашање је за сваку осуду и одговорност", истакао је Благојевић.

Он је подсјетио да је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач данас веома јасно и прецизно обавијестио јавност да је трагично преминули младић прије него што ће себи одузети живот због снимака на којима се налази, а који су направљени и на интернет мреже постављени без његове сагласности и на којима је био изложен подсмијеху, долазио у полицију и пријавио све то, тражећи да се такав садржај уклони са интернета.

"Министар унутрашњих послова је такође јасно и прецизно обавијестио јавност да је полиција реаговала по тој пријави одмах, обавијестивши надлежног јавног тужиоца о свему томе, али је јавни тужилац рекао полицији да у свему томе нема кривичног дјела, након чега полиција, како је извијестио министар, даље није могла ништа предузимати", навео је Благојевић.

Послије ових информација, нагласио је Благојевић, јасно је да је јавни тужилац који је тако поступио грубо повриједио закон.

"Наиме, када га је полиција обавијесила о свему наведеном, из тога је било већ на први поглед јасно да постоје елементи кривичног дјела неовлашћено фотографисање, из члана 156 Кривичног законика Републике Српске", прецизирао је Благојевић.

Према том члану, додао је он, ово кривично дјело постоји сваки пут када неко неовлашћено сачини филмски или други снимак неког лица без сагласности тог лица.

"Из снимка који је објављен у јавности више је него јасно да је сачињен без сагласности несрећног младића Младена Дулића. Осим што је сачињен без његове сагласности, тај снимак је затим и показиван трећим лицима путем друштвених мрежа, што је такође обиљежје кривичног дјела неовлашћеног фотографисања. И управо због тога је Младен Дулић с пуним правом све то пријавио полицији и тражио да се снимак уклони, а полиција је сасвим основано о свему томе обавијестила надлежног јавног тужиоца", нагласио је Благојевић.

Он је додао да је тај тужилац послије свега тога, упркос свим наведеним чињеницама, незаконито рекао полицији да у тим чињеницама наводно нема елемената кривичног дјела, иако те чињенице више него јасно говоре да је учињено кривично дјело неовлашћеног фотографисања, и то најприје неовлашћеним снимањем Дулића, а затим и објављивањем тог неовлашћеног снимка путем интернета.

Двадесетдвогодишњак из Лакташа извршио је самоубиство у петак, 28. октобра. Према незваничним информацијама, ријеч је о младићу који је исмијаван и сниман током пријављивања за посао на бензинској пумпи, након чега је снимак објављен на друштвеним мрежама.

У бањалучком Окружном јавном тужилаштву Срни је потврђено да је Младен Дулић упознао овлаштена службена лица у Полицијској станици Лакташи о објављеном спорном снимку на друштвеном мрежи "Тик-ток", истог дана када је извршио самоубиство.

Снимак на којем су Дулић и радник бензинске пумпе објављен је на овој друштвеној мрежи 27. октобра.

Због објављивања снимка ухапшени су радници бензинске пумпе Вељко Тришић и Дражен Кудра и јуче су након криминалистичке обраде пуштени на слободу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана