Благојевић: Шмит нема дипломатски имунитет

Г.С.
Благојевић: Шмит нема дипломатски имунитет

Кристијан Шмит износи правно неутемељену тврдњу да је "заштићен Бечком дипломатском конвенцијом" - навео је професор уставног права Милан Благојевић.

Кристијан Шмит износи правно неутемељену тврдњу да је, како су пренијели медији, "заштићен Бечком дипломатском конвенцијом и да ужива имунитет". Међутим, управо се на овоме може видјети, и види се, зашто Кристијан Шмит није високи представник и да управо због тога не ужива дипломатски имунитет.

Међутим, управо се на овоме може видјети, и види се, зашто Кристијан Шмит није високи представник и да управо због тога не ужива дипломатски имунитет.

Наиме, чланом 3 Анекса 10 Дејтонског мировног уговора стране потписнице тог уговора ( Република Српска, Федерација БиХ, тадашња Р БиХ, СР Југославија и Република Хрватска) уговориле су и тим уговором прописале да ће "високом представнику одобрити исте привилегије и имунитете које уживају дипломатски агенти по Бечкој конвенцији о дипломатским односима".

Кључна ствар у цитираној уговорној одредби је да стране уговорнице признају дипломатски имунитет само под условом да се ради о лицу које је високи представник.

Међутим, Кристијан Шмит није високи представник и усљед тога нема ни дипломатски имунитет. Наиме, није спорно да високи представник, како је показано, према Дејтонском споразуму и Конвенцији о дипломатским односима, ужива дипломатски имунитет. Али, да би особа имала тај имунитет мора претходно бити именована на ту функцију релевантном резолуцијом СБ УН, како је прописано чланом 1 став 2 Анекса 10 Дејтонског споразума.

Шмит није именован за високог представника према том правилу међународног права и зато није високи представник па, у коначном, нема ни дипломатски имунитет.

У конкретном случају он није дипломата ни по неком другом основу.

Јер, он се овдје без ваљаног правног основа представља само као високи представник, али нема именовање за то у складу са међународним правом. На другој страни, Шмит овдје није дошао као амбасадор Њемачке па зато ни по том основу не може уживати заштиту коју пружа наведена Конвенција о дипломатским односима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана