Благојевић: Радикалним мјерама ријешити проблеме

Срна
Благојевић: Радикалним мјерама ријешити проблеме

БАЊАЛУКА - Ситуација у правосуђу БиХ је катастрофална, тако да се само радикалним мјерама, односно "челичном метлом" може ријешити проблем његове неефикасности и неефективности, сматра професор уставног права Милан Благојевић.

"`Челична метла` или радикална реформа би на првом мјесту подразумијевала процес реименовања носилаца свих правосудних функција. Тиме би била послата јасна порука странцима који су својевремено радили `реформу` правосуђа да је катастрофално урађена и била промашај", рекао је Благојевић за "Независне новине".

Он је нагласио да због таквог промашаја БиХ трпи посљедице у правосуђу, а тиме и у друштву посљедњих 20 година.

"Осим тога, реформа би подразумијевала лидерство одређеног броја људи како у политичким институцијама, тако и у правничко-професионалној заједници, који би на својим плећима изнијели терет реформе и одговарајућих закона без којих не може бити квалитетног правосуђа", рекао је Благојевић.

Он је навео да је поново потребно сачинити закон о кривичном поступку, закон о парничном поступку и закон о управним споровима, јер су постојећи катастрофално написани са бројним новотаријама које су онемогућиле судове да обављају племениту улогу у друштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана