Благојевић: Одсуство реакције на насиље Кристијана Шмита

GS
Foto: Arhiva

Професор уставног права Милан Благојевић каже да у медијима у Републици Српској незапажено пролази вијест коју су 7. августа ове године објавили поједини медији у Сарајеву, а то је да ће Тужилаштво БиХ ускоро подићи оптужницу против Милорада Додика, предсједника Републике Српске, којом ће га оптужити за дјело које је Кристијан Шмит наметнуо као "кривично дјело непоштивања одлука високог представника".

Како истиче, не примјећује ово, зато што се ради о како истиче, прогону Додика.

- Исто запажање би стајало и да је било ко други изложен таквом прогону, јер тај прогон значи да појединац, уз то још и странац, своју вољу наметне као закон у држави, што је забрањено свим изворима права на свијету, а онда се државни апарат ставља у погон ради прогона свакога ко не прихвата то насиље - каже Благојевић.

Стога, како каже, судећи по одсуству реакције на све то, шта друго човјек може закључити до да у Републици Српској људи нису свјесни и, што је још горе, како наводи, и не занима их, да овај случај није само суђење Додику него и свима нама.

- Штавише, добар дио се наслађује овим прогоном и само чека да из тога извуче сопствену корист. Не занима их што ће Шмит колико сутра, рецимо, наметнути као закон да одузима имовину Српској па ће свако ко не поштује и не примјењује тај његов закон бити оптуживан и суђен. И тако бисмо имали Републику Српску у затвору или пак ситуацију, у ствари једно трајно стање, да у страху да не буду утамничени, људи примјењују Шмитову вољу као закон, а тиме уједно признају Шмита као високог представника. Не зна се шта је горе. А биће, у ствари већ и јесте, ова друга ситуација - прихватање Шмита - наводи Благојевић.

Једноставно, каже, народ се предао и препустио насиљу над Уставом БиХ, то јест над правом и суверенитетом БиХ.

- Краће речено, народ у Републици Српској се препустио том насиљу као својој судбини. То је право стање ствари овдје - истакао је Благојевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана