Благојевић: Нечовјечност охаеризма

Г.С.
Благојевић: Нечовјечност охаеризма

Сви ми сада већ добро знамо шта је прије мјесец дана, тачније 1.7.2023. године, учинио Кристијан Шмит, наметнувши своју приватну вољу као тзв. кривични закон, чиме је тешко повриједио Устав БиХ, који само надлежним институцијама на нивоу БиХ и ентитета дозвољава да доносе законе, укључујући и кривичне, навео је у колумни професор уставног права Милан Благојевић.

"Али том својом самовољом Шмит је повриједио и све остале анексе Дејтонског мировног споразума, као и Повељу УН која тако јасно забрањује, у члановима 2. и 78, свима и свакоме да повређује суверенитет државе чланице УН, што подразумијева да нико нема право да таквој држави, ни под којим условима, намеће своју вољу као закон. Дакле, све и да јесте високи представник за БиХ, а није, Кристијан Шмит нема право да држави чланици УН намеће сопствену вољу као закон.

А ако то ипак учини, онда је то не само тешко кршење суверености БиХ, прописане Уставом БиХ и Повељом УН, него је то и нечовјечно. Зашто? Па једноставно зато што није човјечно газити сувереност државе загарантовану Повељом УН свакој држави чланици УН, дакле и БиХ, јер се тиме гази државна сувереност као једна од темељних вриједности заштићених међународним правом.

Све су ово сада чињенице које су познате свим добронамјерним људима, без обзира на њихову вјеру и нацију, ма колико чак и неке од таквих људи бољела ова истина. Међутим, већи број људи још увијек не зна једну чињеницу која је поразна за морал и право једнако као већ објашњено насиље и нечовјечност охаеризма.

Наиме, Кристијан Шмит је, намећући своју вољу 1.7.2023. године, одлучио не само да та воља буде кривично дјело, под називом "Неизвршавање одлука високог представника", већ и да све то буде уврштено у групу кривичних дјела која носи назив "Кривична дјела против човјечности и вриједности заштићених међународним правом".

Другим ријечима, Шмит је својом вољом наметнуо члан 203а. у Кривични закон БиХ, којим је рекао да се наводно чини кривично дјело ако се не примијени или на други начин не поштује одлука високог представника за БиХ, а онда је за то своје тешко кршење суверености БиХ и Повеље УН још рекао да је то наводно човјечно и да је вриједност која је наводно заштићена међународним правом.

То не само да крши право и вријеђа здрав мозак него је и толика дрскост и безобразлук какви прије тога, у тако нечовјечном облику, у таквој перфидији, никада нису забиљежени у људској историји.

И зато вриједи забиљежити и указати на ову најновију нечовјечност охаеризма", преноси РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана