Благојевић: Не би ме изненадило да предложе притвор Додику и Лукићу

Г.С.
Благојевић: Не би ме изненадило да предложе притвор Додику и Лукићу

БАЊАЛУКА - Професор уставног права Милан Благојевић каже за АТВ да га не би изненадило да Тужилаштво БиХ предложи мјере притвора Милораду Додику и Милошу Лукићу, по основу итерацијске опасности.

Шта то конкретно значи, професор Благојевић објаснио је у Централним вијестима АТВ-а.

"С обзиром на дугогодишњу неуставну праксу свих судова у БиХ, за очекивати је да оптужница буде потврђена у Суду БиХ и да се иде у главни претрес. Не би ме изненадило ни да пресуда буде осуђујућа, а чак ме не би изненадило ни да у току тог поступка буде од Тужилаштва БиХ предложено одређивање притвора и господину Додику и господину Лукићу. То ми правници зовемо притвор по основу итерацијске опасности. То је опасност од понављања кривичног дјела. Они могу рећи да је "високи представник" поништио закон НСРС, а Додик је ипак потписао Указ, а Лукић објавио у Службеном гласнику. Постоји опасност да ће они и сљедећи закон који НСРС донесе, а Шмит поништи, да ће поново донијети Указ, односно објавити у Службеном гласнику. То је за њихове аршине итерацијска опасност. Тако да ме ни то не би изненадило", каже Благојевић.

Он каже да је са свим овим дешавањима уздрман и нарушен уставни поредак БиХ.

"Када кажем уставни поредак, мислим прво на Устав. Устав БиХ ниједним словом, а камоли рјечју, не дозвољава да високи представник, ни они прије који су то били, ни овај који није високи представник, ишта намећу у БиХ. У Уставу БиХ нећете нигдје наћи одредбу која познаје да постоји пропис високог представника. Тога нема јер у Члану 3 став 3.б прописано да интегрални дио правног поретка БиХ чине општа начела међународног права. Врховно, императивно начело међународног права је начело суверене једнакости свих држава које је прписано Повељом УН. Она у члану 2 тачки 1 прописује да ће се све државе чланице УН-а, а оне које то нису, у својим међусобним односима придржавати начела суверене једнакости сваке државе. Суверена једнакост држава је правна синтагма која има правни садржај. Он је одређен најприје у члану 2 Повеље УН-а, који каже да ништа овом Повељом не овлашћује УН, а тиме ни друге чланице УН-а да се могу мијешати нити наметати како ће се оне понашати, како ће правно уређивати односе на својој територији", каже Благојевић објашњавајући и термин "старатељства" или како се народски каже, "протектората".

"Изричито је и прописано да се у државама чланицама уводи систем старатељства. Или како ми кажемо протекторат. То се може увести само на несамоуправним територијама, дакле оне територије које још нису постале државе, као што је Западна Сахара, Бахами итд.. Чак ни најбестиднији високи представници попут Ошдауна или Петрича, нису се усудили да ураде ово што је урадио Шмит. Никада високи представници нису рекли, нити то опредметили, да је њихова воља закон и ако се она не поштује чини се кривично дјело. То је својеврсна апокалипса како унутрашњих права у БиХ, тако и међународних права. На то наилазите само у аутократским режимима гдје важи оно средњовјековно правило - Што се свиди владару, то и постаје закон. Не може појединац доћи и наметати у држави чланици УН-а и да ако се његова воља не спроводи то је кривично дјело", каже Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана