Благојевић: Морални суноврат ЦИК-а

Срна
Благојевић: Морални суноврат ЦИК-а

БАЊАЛУКА - Професор Уставног права Милан Благојевић изјавио је да сваки изабрани или именовани званичник у органу каква је Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ увијек може бити разријешен са функције прије истека мандата и може га разријешити орган који га је именовао.

Након саопштења ЦИК-а БиХ који тврди да у Изборном закону БиХ, нити било ком другом закону не постоји правни институт опозива чланова Комисије, Благојевић каже да је то “доказ моралног суноврата те институције у њеном садашњем персоналном саставу”.

“Наиме, сада, када се ради о њиховом опозиву који има упориште и у Уставу БиХ и у закону, из разлога на које је претходно указано, из ЦИК-а кажу да су против оних који жпромовишу законски непостојеће конструкцијеж, како су навели у свом саопштењу”, рекао је Благојевић.

Према његовим ријечима, то што они промовишу законски непостојећу конструкцију “поновног контролног бројања гласачких листића” ником ништа, преноси РТРС.

“Зато њихово понашање не само што нема правног основа, већ је пробило и све моралне вриједности и прагове”, оцијенио је Благојевић.

Благојевић је појаснио да онај ко именује има право и да разријеши увијек, осим када је Уставом или законом изричито прописано да му је забрањено да разријеши именована лица прије истека мандата.

Он је навео да такву забрану не прописује ни Устав БиХ ни Изборни закон, нити било који други закон.

“А не може та забрана ни бити прописана по логици ствари, по здравој памети, јер би онда то значило да именовано лице може радити како хоће, па и противно закону, као ЦИК у случају поновног контролног бројања или оног очигледно неважећег гласачког листића за Дом народа из Народне скупштине, а да му нико не може ништа, без обзира на незаконит рад и штету коју таквим радом наноси држави и друштву”, навео је Благојевић.

ЦИК БиХ је данас саопштио да опозив као поступак смјене јавних функционера, који се проводи прије истека времена на које су изабрани мора бити прописан уставом и законима предвиђен за искључиво ванредне ситуације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана