Благојевић и Радета најавили оставку - Српска на првом мјесту

СРНА
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Предсједник Републичке изборне комисије Оливер Благојевић потврдио је да ће након данашње сједнице Републичке изборне комисије /РИК/ у Бањалуци поднијети оставку на ову дужност јер, како је навео, поштује институције Српске и њихов позив.

Он је истакао да не може знати како ће поступити остали чланови РИК-а јер је то лична одлука, те додао да би било боље да нису ни дате поједине изјаве колега из Централне изборне комисије /ЦИК/ јер се на тај начин штети Републици Српској.

"Можда су легални, али легитимни нису", рекао је Благојевић новинарима у Бањалуци уочи сједнице РИК-а.

Он је додао да од српских чланова у ЦИК-у није очекивао да не знају шта регулише Изборни закон БиХ.

"Не знам због чега се дигла бука због Изборног закона Републике Српске јер одредба 11 Изборног закона БиХ каже да се овим законом регулише избор чланова Предсједништва БиХ и посланика у Парламентарној скупштини БиХ, а да се за остале нивое власти утврђују принципи", навео је Благојевић.

Он је истакао да Нацрт Изборног закона Републике Српске не одступа ни од једног принципа Изборног закона БиХ, што сматра и члан РИК-а Александар Радета, који је такође најавио подношење оставке.

Радета је рекао да разумије политичку борбу, али да Република Српска треба да буде на првом мјесту.

"Поштујемо да је и Република Српска дио БиХ, али Изборни закон БиХ јасно дефинише у члану 11 за шта изборе проводи ЦИК и да за остале изборе само утврђује принципе. Само онај ко је правно неписмен то не зна да тумачи", навео је Радета.

Он је рекао да нису коректни притисци ЦИК-а према члановима општинских и градских изборних комисија, те да нису правно утемељени јер њихове оставке не значе никакве опструкције с обзиром да избори још нису расписани.

На данашњој сједници РИК-а биће ријечи о Нацрту Изборног закона Републике Српске и јавној расправи о овом питању.

Влада Републике Српске саопштила је раније да је неприхватљиво наметање измјена и допуна Изборног закона БиХ од самозваног високог представника у БиХ и позвала све чланове органа за спровођење избора из Српске да поднесу оставке на дужност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана