Благојевић: Да ли ће Шмит свједочити на суђењу Додику зависи од његове добре воље

ГС
Благојевић: Да ли ће Шмит свједочити на суђењу Додику зависи од његове добре воље

БАЊАЛУКА - Само од добре воље Кристијана Шмита зависи да ли ће свједочити у кривичном поступку против Милорада Додика, а уколико то Шмит не буде хтио, Суд БиХ нема право да против њега због тога одређује и примјењује било какве санкције.

То за Српскаинфо каже професор уставног права, Милан Благојевић, коментаришући изјаву адвоката Анте Нобило да ће Кристијан Шмит бити кључни свједок одбране у процесу против Милорада Додика и да ће Шмит као свједок „пред Судом БиХ морати да објасни ко га је именовао и ко му је дао овлаштења".

-Међутим, Анексом 10 Дејтонског споразума предвиђено је да ће БиХ канцеларији ОХР и свом њеном професионалном особљу укључујући и високог представника одобрити исте привилегије и имунитете какве ужива дипломатска мисија према Бечкој конвенцији о дипломатским односима. А та конвенција, чија чланица је и БиХ, у члану 31 став 2 прописује да шеф мисије, што је у конкретном случају високи представник, није дужан свједочити ни у једном судском поступку пред било којим судом или другим органом државе пријема – каже Благојевић.

Стога, додаје он, ништа Кристијан Шмит неће морати, како неосновано тврди адвокат Нобило, него само од његове добре воље зависи да ли ће свједочити у кривичном поступку против Милорада Додика, а уколико то Шмит не буде хтио Суд БиХ нема право да против њега због тога одређује и примјењује било какве санкције.

–Овим што рекох не тврдим да је Шмит високи представник. Напротив, Шмит није високи представник јер то није одобрио Савјет безбједности УН. Али, нажалост, упркос томе Шмит овдје дјелује у том својству, а чак га је и Уставни суд Републике Српске након своје сједнице 29.11.2023. године признао као високог представника, јер је у саопштењу тог суда од 29.11. ове године, доступном на његовом порталу, званично написано да је Уставни суд Републике Српске у предмету број у 77/23 „у односу на чињеницу да је високи представник за Босну и Херцеговину донио одлуку којом се спречава ступање на снагу оспорених закона", а то су закони за које је Додик потписао указе о проглашењу и зато оптужен, суд само "констатовао да високи представник за БиХ није институција уставноправног поретка Републике Српске те да није могуће вршити оцјену уставности у односу на његове акте" – подсјећа Благојевић.

Према његовим ријечима, оваквим званичним саопштењем Уставни суд Републике Српске, као једна од најважнијих институција Републике Српске, изнио је став да је за ту институцију, а тиме и за Републику Српску, Кристијан Шмит "Високи представник за Босну и Херцеговину ", како јасно стоји у цитираном саопштењу.

– Позивати Шмита за свједока је исто као позвати парламентарца да свједочи зашто је гласао за неки закон у парламенту. Такво позивање би имало смисла само у поступку пред Међународним судом правде, у поступку по тужби БиХ или Србије против држава које су усвојиле Бонске закључке у децембру 1997. године, којима су флагрантно повриједиле сувереност БиХ, а тиме и Повељу УН – закључује Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана