Благи раст Саве, вода се излила у небрањена подручја

Срна
Благи раст Саве, вода се излила у небрањена подручја

ГРАДИШКА - Водостај ријеке Саве у Градишци има тенденцију благог раста од једног центиметра на три сата, а вода се излила у небрањено подручје, изјавио је Срни шеф градског Одсјека цивилне заштите Слободан Кнежевић.

Ниво Саве је у 11 часова износио 708 центиметара, а Кнежевић је подсјетио да је јуче проглашен први сетепен редовне одбране од полава када је ријека достигла водостај од 700 центиметара.

Он је рекао да се очекује даљи пораст водостаја али не преко коте од 730 центиметара, када се проглашава други степен редовне одбране од полава.

Кнежевић је додао да, осим изливања ријеке Саве у небрањено подручје у селима Гашница, Бистрица и Врабашка, нису забиљежени проблеми са поплавама нити оштећења на савском насипу.

Водостај Саве код Српца порастао је за пет центиметара у протекла 24 часа, али је и даље испод коте редовне одбране од поплаве, рекао је Срни самостални стручни сарадник за послове Цивилне заштите Далибор Кошутић и додао да је поплављен знатан број ораница.

Кошутић је навео да Сава за сада не угрожава домаћинства на потезу према Кобашу.

Ниво воде тренутно је 848 центиметара и за 12 је мање од коте редовне одбране од поплава.

-Имајући у виду темпо раста Саве не очекује се значајније повећање у наредним данима, а од недјеље се може очекивати и њена стагнација - рекао је Кошутић.

Он је додао да и даље опада водостај Врбаса и других водотока у србачкој општини, који су у свом кориту, а је заплављено једно домаћинство у небрањеном подручју Гаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана