Бизнисмени и министри са обје стране Дрине на састанку у Бањалуци: Удруженим снагама до јаче привреде

Маријана Миљић Бјеловук
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА, БЕОГРАД - Привредници са обје стране Дрине окупиће се сутра у Бањалуци, а на заједничком састанку требало би да буду скројена и нова рјешења која ће у наредном периоду унаприједити привредну сарадњу Републике Српске и Србије.

Организатори привредних сусрета су Министарство привреде и предузетништва и Привредна комора Републике Српске те Министарство привреде и Привредна комора Србије. 

- Са делегацијом на чијем челу ће бити министарка Адријана Месаровић разговараћемо о  улагању у Подриње, али и о индустријским зонама те јавно-приватном партнерству. Настојаћемо да пронађемо нека рјешења која ће продубити и проширити привредну сарадњу између Републике Српске и Србије - казао је „Гласу” министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић. 

Поред тога, наглашава да би привредници на одвојеном састанку требало да размијене искуства, али и да покушају направити директнију и конкретнију сарадњу у области робне размјене. 

- Овај састанак је привредни продужетак Свесрпског сабора у Београду почетком јуна. Тада је договорен и сусрет привредника. Ово су за сада почетне теме о којима ћемо разговарати и покушати у том дијелу да направимо неку већу сарадњу. Даље ћемо видјети шта и како и кандидовати неке нове теме гдје и на који начин, прије свега Србија може улагати у Српску - казао је Митровић, који очекује да ће овакви сусрети привредника са обје стране Дрине убудуће бити чешћи. 

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић рекао је да је долазак у Бањалуку потврдило више од 40 привредника из Србије.

- Исто толико ће их бити из Републике Српске. Тема састанка ће бити унапређење трговинске размјене и могућности инвестирања у Републику Српску -  казао је „Гласу” Рачић.

Нагласио је да је ријеч о значајном скупу на којем ће се окупити велики број привредника.

- Вјерујем да ће њихови даљи односи на билатералном плану бити веома значајни за унапређење размјене између појединих компанија. То ће бити увод и за чешће сусрете у наредном периоду - закључио је Рачић. 

У оквиру Свесрпског сабора који је одржан 8. јуна у Београду састале су се тада и делегације привредних коморе Српске и Србије. Након састанка поручено је да ће њихова сарадња у наредном периоду бити интензивнија, поготово када је ријеч о зеленој и дигиталној трансформацији и дигитализацији компанија, као и рад на јачању дуалног образовања у Србији и Српској.

Теме разговора два министарства 

*Улагање у Подриње
*Индустријске зоне
*Јавно-приватно партнерство

Теме разговора привредника

*Унапређење трговинске размјене 
*Могућност инвестирања у Српску 

Посјета Дрвару 

Војин Митровић рекао је да ће делегације Српске и Србије у сриједу посјетити и Дрвар. 

- Интереси и Српске и Србије јесу да српске повратничке општине у ФБиХ свој привредни потенцијал подигну на виши ниво. У Дрвару ћемо посјетити храм, али и поједине привреднике - казао је Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана