Бивши министар оптужен за лажирање рачуна и да је присвојио лаптоп Министарства

ГС
Бивши министар оптужен за лажирање рачуна и да је присвојио лаптоп Министарства

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против некадашњег министра за људска права и избјеглице БиХ Милоша Лучића која га тарети да је лажно приказивао трошкове репрезентације, конзумације хране и пића о трошку министарства.

Оптужницом су обухваћени и Синиша Папаз звани Папе, Далибор Шеховац и Мирко Ристовић.

Лучића оптужницом терете да је од оптуженог Папаза набављао већу количину различитих фискалних рачуна, који су већ плаћени од стране гостију у угоситељским објектима, те их преузимао и лажно представљао као трошкове репрезентације министарства, или рачуне за конзумацију хране и пића у различитим угоститељским објектима лажно приказивао као трошкове настале за потребе министарства којим је руководио.

-Терети се и да је на друге начине злоупотребљавао ресурсе и службену платну банковну картицу министарства, за точење горива у различита возила, која нису била у власништву Министарства. Надаље, у оптужници се наводи да је оптужени Лучић, користећи службено возило министарства (ауди А6), вршио наводно одржавање возила изван одабраних и овлаштених сервиса, у чему су му помагали оптужени Шеховац и Ристовић, па су на тај начин, презентовали трошкове који се нису десили и на тај начин остваривали незакониту имовинску корист - наводи Тужилаштво БиХ.

Како додају, у оквиру истраге евидентирано је више од 100 појединачних злоупотреба и незаконитих коришћења средстава Министарства у различитим износима.

Лучића су оптужили и да је присвојио средства министарства, у виду електронске опреме (лаптоп и мобилни телефон), које је приликом раздужења са функције, лажно пријавио да су украдени, да би они били пронађени приликом претреса његове куће.

-Лучић се терети за злоупотребу 69.269,46 КМ, од чега му је, како наводи Тужилаштво, оптужени Папаз помогао да прибави незакониту имовинску корист од око 15.900 КМ, а оптужени Шеховац у износу од 12.195 КМ – истакли су у Тужилаштву.

Наводи се у оптужници и да је Лучић прибавио оптуженом Ристовићу корист од 2.080 КМ, при чему је Лучић, којег терете и за проневјеру, причинио штету за буџет БиХ у износу од 69.777,42 КМ

-Наводе оптужнице Тужилаштво БиХ ће доказивати позивањем 120 свједока, три вјештака и прилагањем више од 400 доказних материјала. Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ – саопштило је Тужилаштво БиХ.

Лучић је 6. децембра прошле године ухапшен по налогу Тужилаштва БиХ због сумње у злоупотребу положаја. Суд БиХ му је одредио мјере забране, а након неколико дана поднио је оставку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана