Бивши амерички дипломата: Тачи имао командну улогу

Срна
Бивши амерички дипломата: Тачи имао командну улогу

Бивши амерички дипломата Шон Бернс потврдио је данас пред судом у Хагу да су чланови Главног штаба терористичке ОВК имали командну улогу у тој албанској паравојсци.

Бернс је навео да је утисак да је Хашим Тачи био "лидер делегације ОВК" стекао у јуну 1999. године, током разговора са америчким изасланицима о спровођењу Кумановског споразума.

"Договор је постигнут пошто је тадашњи портпарол америчког државног секретара Џејмс Рубин повео Тачија насамо у полусатну шетњу. Тачи је говорио у име `ОВК`. Био је очигледно вођа делегације `ОВК`. Донио је одлуку", рекао је Бернс.

Он је нагласио да му је лично Јакуп Краснићи, кога је знао као портпарола "ОВК", у јануару 1999. рекао да је он наредио ослобађање осморице војника Војске Југославије, које је "ОВК" претходно заробила.

Бернс је посвједочио и да је Краснићи, у јануару 1999. године наредио и ослобађање "петорице старих српских сељака" које је "ОВК" отјела у Дреници, упркос противљењу команданта те оперативне зоне Самија Љуштакуа.

"Послије размјене осморице војника Војске Југославије за деветорицу ухапшених припадника ОВК, Краснићи ми је рекао да Љуштаку у Дреници држи петорицу старих српских сељака, које је `ОВК` отела тих дана. Питао ме је да ли хоћемо да они буду ослобођени, ја сам рекао да хоћемо и Краснићи је то наредио", изјавио је Бернс.

Он је описао да је био присутан када је Краснићи "наредио Љуштакуу да отвори притвор и пусти их", послије расправе између њих двојице током које је "било јасно да Љуштаку то не жели да учини".

Бернс је посвједочио и да је 1998. сам видио "једног или двојицу" српских притвореника на мјесту на којем се сусрео са вођама ОВК.

"У једној шупи видио сам једног или двојицу српских заробљеника. Војници ОВК су ми рекли да ће их искористити за размјену", рекао је он.

Бернс је потврдио и да је ОВК, с јесени 1998. године отела чланове Демократског савеза Косова Ибрахима Ругове у околини Малишева.

У наставку суђења, Бернса ће унакрсно испитивати браниоци оптужених, преноси "Косово онлајн".

Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи оптужени су за ратне злочине и злочине против човјечности, убиства, прогон на политичкој и етничкој основи, незаконито хапшење и притварање и друге нехумане поступке.

Кривична дјела квалификована су у шест тачака као злочини против човјечности, а у четири тачке као ратни злочини.

Први свједок саслушан је 17. априла прошле године и од тада је саслушано 10 свједока, а, према најави из Специјализованог тужилаштва, требало би да у процесу против Тачија и остале тројице буде саслушано око 300 свједока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана