Биткоин прославио 15. рођендан, данас вриједи око 32.650 евра

Танјуг
Биткоин прославио 15. рођендан, данас вриједи око 32.650 евра

ВАШИНГТОН/БРИСЕЛ/ПЕКИНГ - Биткоин је прославио петнаести рођендан, пошто се у свијету обиљежава дан када је особа позната под псеудонимом Сатоши Накамото објавила свој револуционани рад под насловом "Биткоин: Електронски готовински систем бет посредника".

Овај рад и даље је доступан на https://bitcoin.org/bitcoin.pdf.  и другим сајтовима.

Документ који је објављен 31. октобра 2008. године је први пут наговестио могућност да уз помоћ интернет протокола новац може да се шаље преко веба без икаквих посредника и дефинисао биткоин као средство плаћања које функционише ван контроле било које владе или ентитета, преноси Форбс.

Рад особе под псеудонимом Сатоши Накамо има само девет страница и 2.736 речи, а спекулисало се, између осталог, да иза њега стоји генијални математичар Џон Неш.

Не ради се о лаком штиву, а неки кажу са су потребне године да би се оно потпуно разумело пошто уводи многе концепте који су познати углавном криптографима и људима који се баве науком о компјутерима. Оснивач Твитера Џек Дорси је Накамотово дијело назвао "поезијом".

Биткоин данас на највећој светској берзи крипто валута Бајненс вреди око 32.650 евра, а његова вриједност је од почетка године порасла за 110 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана