Био у бјекству: Страхиња Башевић се предао полицији

АТВ
Био у бјекству: Страхиња Башевић се предао полицији

Страхиња Башевић, вршилац дужности директора Шумског газдинства "Романија" Соколац и посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске, предао се јутрос полицији у Источном Сарајеву.

Башевић је ухапшен одмах након што се предао.

Башевић је од јуче био у бјекству, након што су припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске под надзором Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево ухапсили четири бивша и садашња директора у "Шумама Републике Српске", укључујући и Славена Гојковића, бившег директора „Шума Српске“.

Поред Гојковића, ухапшени су Младен Лакић, вршилац дужности директора ШГ "Сјемећ" Рогатица, Јанко Голијанин, бивши в. д. директора ШГ "Височник" Хан Пијесак и Лазо Чаркић, в. д. директора ШГ "Панос" Вишеград.

Они су ухапшени због сумње да су током 2020. године злоупотребом службеног положаја и овлашћења оштетили буџет Републике Српске путем незаконитог пословања у четири шумска газдинства, те у Јавном предузећу Шуме Републике Српске.

"Осумњичена лица се терете да су током 2020. године на подручју општине Соколац, Хан Пијесак, Рогатица и Вишеград искористили свој службени положај и овлаштења којом приликом су нанијели штету буџету Републике Српске и и то на начин да су свјесно кршили Закон о јавним набавкама Босне и Херцеговине, злоупотријебивши хитност наведену у Наредби Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, иако су знали да општине Соколац, Вишеград, Хан Пијесак и Рогатица нису прогласиле елементарну непогоду, те су искористили околности проглашења пандемије КОВИД-19, која је од стране Свјетске здравствене организације проглашена на глобалном нивоу“, саопштено је јуче из Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана