"Билд": Дух нацизма још живи у БиХ

Срна
"Билд": Дух нацизма још живи у БиХ

САРАЈЕВО - Изјава једног учесника протеста у Сарајеву да "Хрвати могу стати у два жељезничка вагона" у етеру сарајевске телевизије "Фејс" указује да је дух нацистичке Њемачке још жив у БиХ и да тренутно лебди над Сарајевом, пише портал "Билд".

Портал истиче да је отужно и срамотно да се на телевизији која има фреквенцију у цијелој БиХ пуштају такви мрзитељски и нацистички ставови.

"Билд" подсјећа у коментару да су се у вагонима у нацистичкој Њемачкој, највећем злу у историји човјечанства чији је циљ био истребљење јеврејског народа, одвођени управо Јевреји прво о концентрационе логоре, потом и у гасне коморе.

"Данас, 80-ак године касније, тај дух је, нажалост, још жив, а протестант из Сарајева би у вагонима одвозио Хрвате. Да, одвозио би Хрвате прво у концентрационе логоре потом и у гасне коморе јер ако не би, онда не би ни користио овакву злочиначку и злонамјерну паралелу", истиче се у коментару.

Испред ОХР-а у Сарајеву јуче су одржани протести неколико стотина грађана незадовољних најавом да би Кристијан Шмит могао наметнути Изборни закон којим би дјелимично провео пресуду Уставног суда БиХ у случају "Љубић".

Шмитовим интервенцијама у Изборни закон било би омогућено Хрватима да сами бирају своје политичке представнике у тијела власти, а не да то у њихово име чине бројнији Бошњаци.

Такав начин бирања представника је темељ Дејтонског споразума који је у првом реду мировни, а више пута је грубо прекршен на штету Хрвата.

Дио Дејтонског споразума је и Устав БиХ који Хрватима гарантује могућност да сами бирају своје политичке представнике, што је више пута грубо прекршено захваљујући наметнутим амандманима ранијих високих представника у БиХ.

Одлука Шмита да дјелимично исправи политичке неправде које се Хрватима наносе у великом дијелу бошњачких странка, те у дијелу јавности дочекана је на нож, а неки би, радо посезали и за методама које су раније користили нацисти, наводи исти извор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана