Бијела кућа: Спремни смо додатним санкцијама одговорити Додику

ГС
Бијела кућа: Спремни смо додатним санкцијама одговорити Додику

ВАШИНГТОН - Портпарол Бијеле куће Џејк Саливен поручио је да ће „Сједињене Америчке Државе наставити одговарати на сецесионизам и нападе на Дејтонски мировни споразум“.

Истакао је да су „САД забринуте због повећаних пријетњи територијалном интегритету БиХ од стране предсједника Републике Српске Милорада Додика“.

-Наставитћемо одговарати на сецесионистичке акције и нападе на Дејтонски мировни споразум, укључујући коришћење додатних санкција - рекао је Саливен.

Изразио је подршку Кристијану Шмиту и „коришћењу Бонских овлашћења када је то потребно, односно за одбрану Дејтонског мировног споразума“.

-Наставићемо да будемо уз грађане БиХ и њихов циљ постизања демократске и просперитетне БиХ интегрисане у евроатлантску заједницу - казао је Саливен.

 

The U.S. is concerned by the increased threats to Bosnia & Herzegovina’s territorial integrity from Republika Srpska President Dodik. We will continue to respond to secessionist actions & attacks on the Dayton Peace Agreement, including through the use of additional sanctions.

— Jake Sullivan (@JakeSullivan46) July 1, 2024

 

Додик је у петак потврдио да је заврпен документ о мирном раздруживању БиХ и поручуио да ће иза тога стати и Влада, и парламент Српске.

Он је у разговору за портал Спутњик истакао да је документ донијет имајући у виду немогућност да Босна и Херцеговина нормално функционише, чак ни у оквирима Дејтонског споразума који је, како каже, разваљен интервенцијама највише странаца, уз асистенцију Бошњака а без консултација са друга два народа у БиХ, Србима и Хрватима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана