Бијела кућа позива на повлачење српске војске дуж административне линије са КиМ

Танјуг
Бијела кућа позива на повлачење српске војске дуж административне линије са КиМ

ВАШИНГТОН - САД прате распоређивање српске војске дуж административне линије са КиМ, изјавио је данас портпарол Беле куће за националну безбједност Џон Кирби и позвао на повлачење тих снага како би се смањиле напетости.

Кирби је назвао „велико српско војно распоређивање дуж границе са Косовом“ дестабилизујућим развојем догађаја и позвао Србију да повуче те снаге и допринесе снижавању напетости.

Он је, на прес конференцији, рекао да је НАТО повећао своје снаге на КиМ, као резултат забрињавајућег циклуса насиља на том подручју, јавља Ројтерс.

Како је пренио Глас Америке, Кирби је навео да покрети српске војске дуж административне линије обухватају „до сада невиђено постављање напредне артиљерије, тенкова и механизованих пешадијских јединица“.

„Сматрамо да је ово веома дестабилизујући развој догађаја“, рекао је он, али је, истакао да нема детаљније обавјештајне информације о томе шта је циљ гомилања трупа на административној линији.

„То пратимо, видимо, и о томе говоримо данас да би ставили до знања колико смо због тога забринути. Међутим, не могу у овом тренутку да говорим о стварној намјери. Али је то један од разлога што смо желели ово јасно да поменемо данас, да јавним коментарима поткрепимо разговоре иза затворених врата, да позовемо Србију кроз дипломатске канале да повуче те трупе, јер су њихов сам обим, величина и присуство дестабилизујући сами по себи и забрињавају људе, укључујући и нас“, додао је Кирби.

Како преноси Ројтерс, Кирби је оцијенио да инцидент у селу Бањска на сјеверу КиМ, 24. септембра, није био случајан и да количина тада пронађеног оружја представља претњу ''не само за косовске, већ и за међународне службе, укључујући трупе НАТО-а''.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана