БиХ успоставила дипломатске односе с Тонгом

ГС
Foto: Кликс

Стални представник БиХ при Уједињеним народима амбасадор Свен Алкалај потписао је 9. фебруара 2023. године Заједничку изјаву о успостави дипломатских односа између БиХ и Краљевине Тонга.

Испред Краљевине Тонга изјаву је потписао стални представник те државе при Уједињеним народима амбасадор Viliami Va'inga Tōnē. Потписивање је уприличено у просторијама Сталне мисије БиХ при Уједињеним народима у Њујорку.

У разговору након церемоније потписивања Заједничке изјаве саговорници су размијенили мишљења о потенцијалима за унапређење и интензивирање билатералне сарадње, као и о актуелним темама у оквиру УН-а.

Обострано је потврђена пуна подршка мултилатералним напорима за пуну реализацију Агенде 2030, тј. постизање 17 циљева одрживог развоја, с посебним акцентом на активности у борби против климатских промјена.

Краљевина Тонга је у УН-у посебно активна у области борбе против климатских промјена будући да је, попут осталих пацифичких држава, изложена опасностима повезаним с повећањем разине мора.

Краљевина Тонга је једина преостала монархија на Пацифику. До 1970. године била је британска колонија, а чланица Уједињених народа постала је 1999. године. Ова држава, коју чине 175 отока, од којих је 45 насељено, налази се у јужном дијелу Тихог океана, те се економски наслања на Нови Зеланд. Држава броји око 100.000 становника који углавном живе од риболова и туризма.

БиХ је до сада успоставила дипломатске односе са 183 државе чланице УН-а, а води се интензивна дипломатска комуникација са преосталих девет чланица УН-а с којима још нису формално успостављени дипломатски односи, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана