БиХ у немилости суда у Стразбуру

Маријана Миљић Бјеловук
БиХ у немилости суда у Стразбуру

САРАЈЕВО - БиХ је, по свему судећи, препуштена на милост и немилост Европског суда за људска права у Стразбуру када је ријеч о статусу агената Савјета министара и одлучивања по жалби коју су они прослиједили на пресуду у случају “Ковачевић против БиХ”.

Наиме двоје агената Савјета министара при Европском суду за људска права је половином прошлог мјесеца поднијело жалбу на адресу те европске правосудне институције када је ријеч о пресуди у случају “Ковачевић против БиХ”. Након тога Славен Ковачевић, који је савјетник хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића, је на адресу Суда у Стразбуру прослиједио допис у којем је навео да агенти Савјета министара нису у мандату, јер им је два пута продужен в.д. мандат који максимално може трајати три мјесеца. Са друге стране агенти су у статусу в.д три године. Након тог дописа Ковачевића Европски суд за људска права затражио је од Савјета министара изјашњење да ли агенти имају легалну и легитимну акредитацију.

- Тражио сам од Савјета министара да када је ријеч о том питању донесемо одређени закључак на претходној сједници, који бисмо даље прослиједили на адресу Суда у Стразбуру. Међутим, предсједавајућа Борјана Кришто није била за то, односно да та одлука буде уврштена у дневни ред. Са друге стране Кришто је поручила да ће самостално прослиједити одлуку када је ријеч о акредитацији агената на адресу европске правосудне институције - рекао је “Гласу Српске” министар за људска права и избјеглице БиХ Селвид Хуртић.

Нагласио је да недоношење одлука на сједници Савјета министара БиХ може представљати проблем, јер је сам Европски суд тражио став те институције о статусу агената, а не предсједавајуће Савјета министара или неког од министара.

- Суд у Стразбуру сада може одлучити да не прихвати одговор Кришто или прихвати. Не знамо шта ће се све издешавати. Све је до судија у Стразбуру, али јасно је да јединственог става и закључка Савјета министара нема. Такође, одговор о статусу домаћих агената потребно је прослиједити на адресу Европског суда за људска права до краја овог мјесеца - закључио је Хуртић.

Суд у Стразбуру је скоро прије три мјесеца у својој пресуди навео да је Ковачевићу прекршено активно бирачко право. Односно, са шест гласова за и једним против европска правосудна институција оцијенила је да је БиХ прекршила члан 1. Протокола бр. 12 (општа забрана дискриминације) Европске конвенције о људским правима у погледу Ковачевићеве незаступљености у Дому народа Парламента БиХ и Предсједништву БиХ.

Наиме Ковачевић се жалио да због комбинације територијалних и етничких услова који се примјењују на Дом народа Парламента БиХ и Предсједништво БиХ није могао гласати за кандидате по свом избору на посљедњим општим изборима, који су одржани 2022. године.

Конкурс

Конкурс за избор нових агената Савјета министара БиХ је затворен. Ресорни министар Селвид Хуртић вјерује да ће сва конкурсна процедура бити окончана до краја идућег мјесеца, односно тада би БиХ требало да добије нове агенте који ће земљу представљати и заступати пред Европским судом за људска права.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана