Французи појачање у борби са Загребом

Ведрана Кулага Симић
Французи појачање у борби са Загребом

БАЊАЛУКА - БиХ јача свој тим за борбу против намјера Хрватске да уз саму границу, на Трговској гори, одлаже радиоактивни отпад, тако да ће уз домаће стручњаке стати и француски експерти који имају велико искуство у сличном случајевима.

У оквиру домаћих институција већ дуже вријеме функционишу, између осталих, два тима, експертски и правни, чији су чланови надлежни за активности на основу којих треба одговорити Хрватску од намјере да на тој локацији одлаже отпад из Нуклеарне електране “Кршко”, чији је власник заједно са Словенијом. 

У Министарству спољне трговине и економских односа БиХ су недавно потврдили да је, на основу јавног позива, ангажована међународна правна кућа, која ће се бавити проблематиком изградње одлагалишта на Трговској гори, да би прије неколико дана било објелодањено да је ријеч о групи стручњака из Француске. 

Координатор активности Експертског и Правног тима Борислав Бојић истакао је за “Глас" да су у току припреме за делегирање ове теме за сједницу Савјета министара, јер су неопходна мишљења одређених институција, међу којима је и Правобранилаштво БиХ, које је и учествовало у самом избору. 

- Ради се о трогодишњем ангажману међународно-правне и експертске савјетничке групе, која ће, вјерујем, добити потврду Савјета министара и тако ћемо уз наше веома добре правнике имати и подршку француске компаније која је имала више успјеха у предметима као што је заштита животне средине и изградњу нуклеарних објеката, јер је и један од наших услова био да посједује најмање пет добијених спорова у тој области. У саставу те куће има неколико врхунских стручњака, међу којима је и једна врло утицајна жена - рекао је Бојић. 

БиХ, каже, има право и искористиће све опције да би зауставила радове на Трговској гори. Сматра да разлога за забринутост имају и Загрепчани. 

- И за Хрватску је боље да то питање буде ријешено у мјесту Врбина недалеко од Кршког у којем се нуклеарка и налази. С обзиром на то да отпад не може да буде одвезен авионом, већ друмским путем крај Загреба, Загрепчани би требало да се добро замисле - истакао је Бојић.

Додао је да је европски стандард да се отпад одлаже гдје и настаје. 

- Вјерујем да ће и на крају Словенци одлагати тај отпад тамо гдје и припада, али ми не смијемо ништа препуштати случају. Хрватска не одустаје од својих намјера, а ни ми нипошто нећемо одустати од тога да их онемогућимо да граде такав објекат у долини најљепше ријеке, не само у Републици Српској него и у Европи - закључио је Бојић.

Предсједник удружења “Грин-тим” и члан Експертског тима за праћење активности на локацији Трговске горе Марио Црнковић каже да ће бити потребно превести сву документацију и да ће то у старту бити велики посао, јер постоји више хиљада страница. 

- Од велике важности ће бити да не дозволимо потенцијалне грешке у превођењу, јер постоје кључне ријечи, термини и догађаји о којима се мора посебно водити рачуна, а треба превести и сазнања и доступну документацију из Хрватске. Све је ово велики посао који ће морати бити завршен у што краћим роковима - рекао је Црнковић.

Веома важна ће, каже, бити савјетодавна улога наведене правне куће, али то не значи да Правни тим, као и релевантни појединци и институције могу скрстити руке и чекати шта ће Французи урадити. 

- Садашњи посао правне куће са којом ће бити склопљен ангажман јесте да се што боље припремимо за правну одбрану која је неминовна. Борба у случају “Трговска гора” се диже на ниво више, али морам поновити да правници нису мађионичари, браниће нас онолико добро колико добре им дамо аргументе, а дужност свих нас је да дамо свој максимум - рекао је Црнковић.

АРГУМЕНТАЦИЈА 

Марио Црнковић истиче да је посебан сегмент о којем се може и мора водити рачуна актуелна и потенцијална аргументација у вези са случајем “Трговска гора”. 

- Сви ти економски, социјални и други утицаји морају бити у примјереним форматима, јер није довољно што смо ми свјесни утицаја, што осјећамо посљедице, то мора бити у примјереним форматима да би се могло ефикасно искористити пред међународним судовима - закључио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана