БиХ постала чланица Механизма ЕУ за цивилну заштиту

Агенције
БиХ постала чланица Механизма ЕУ за цивилну заштиту

САРАЈЕВО- Споразум између БиХ и ЕУ о чланству у Механизму ЕУ за цивилну заштиту потписали су данас у Сарајеву министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић и комесар ЕУ за управљање кризама Јанез Ленарчич.

Циљ Механизма ЕУ за цивилну заштиту је јачање сарадње између чланица ЕУ и држава које учествују у цивилној заштити у смислу спречавања, спремности и одговора на катастрофе.

Цикотић је рекао да овај споразум омогућава БиХ да користи све бенефите чланица ЕУ, да прима подршку и помоћ у погледу едукације, опремања, школовања, али и отклањања посљедица елементарних и других природних непогода и катастрога.

Он је навео да је систем заштите и спасавања у протеклом периоду уложио напоре да БиХ буде у данашњој прилици, те појаснио да је процес започео 2015. године када је поднесен захтјев за овим механизмом.

"Тада је издвојено 2,5 милиона евра за обуку и подизање капацитета Цивилне заштите који је завршен у новембру прошле године", рекао је Цикотић новинарима након потписивања споразума, те додао да БиХ може помагати другима али и имати помоћ од других.

Према његовим ријечима, земље чланице се обавезују на размјену информација, координацију заједничких операција, подјелу ресурса, како би се обезбиједио одговор на катастрофу.

"Чланство ће омогућити да се адекватно одговори на кризе, када исцрпимо властите капацитете. Отвара се могућност већих квота за обуку стручњака и сертификовање припадника различитих служби. Погодност за улазак у механизам је да ћемо плаћати у наредних пет година само 30 одсто чланарине", навео је Цикотић.

Он је додао да БиХ има и обавезу да помаже другима, те изразио наду да ће ово бити потенцијал за многе друге елементе система безбједности, али и земље у цјелини, да што прије постане саставни дио европског функционалног простора.

Ленарчић је рекао да је потписивање овог споразума доказ да се може радити брзо и ефикасно када постоје воља и интерес, те додао да је Механизам ЕУ за цивилну заштиту симбол солидарности и узајамне помоћи.

Он је истакао да било која земља у свијету може затражити помоћ, те подсјетио да је БиХ то учинила неколико пута, када су биле поплаве 2014. године.

"Будућност доноси све више несрећа и непогода због климатских промјена. Бојим се да ће тога бити све више и зато морамо јачати Механизам, а ширење чланства је јако важно", рекао је Ленарчић, те изразио наду да ће БиХ ускоро бити и пуноправна чланица ЕУ.

Осим чланица ЕУ, у овом Механизму учествују Исланд, Норвешка, Србија, Сјеверна Македонија, Црна Гора, Турска, а од јануара 2023. године и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана