БиХ покушава да своју имовину на територији Хрватске врати мирним путем

ATV
БиХ покушава да своју имовину на територији Хрватске врати мирним путем

БиХ покушава да своју имовину на територији Хрватске врати мирним путем. У Министарству правде БиХ АТВ-у је потврђено да ће и БиХ и Хрватска формирати стручне комисије и покренути преговоре за потписивање билатералног споразума, који је, по досадађњим тврдњама Владе Хрватске, неопходан за враћање бх. имовине.

Хрватски министар правосуђа Дражен Бошњаковић, на састанку са министром правде БиХ, каже да је, за сада, главни проблем то што је тешко утврдити власништво над некретнинама.

“Темељ ће бити уговори који је Република Хрватска раније закључила са Словенијом и Македонијом, а даље је на стручним тимовима је да нађу рјешење. Тренутни проблем је стање у земљишним књигама у Хрватској, гдје субјекти уписани у књиге више не постоје или је уписано друштвено власништво с правом кориштења субјекту који више правно не постоји - На бх. властима је  утврђивања власништва објеката који се налазе на простору  Хрватске”, кажу из Министарства правде БиХ.

Предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић, ипак, сматра да нови споразуми уопште нису потребни да би имовина била враћена, Хрватска је објекте у власништву БиХ чак давала у закуп. Предсједништво БиХ раније је донијело и закључке да се заштити бх-имовина, кроз задужења БХ - Правобраилаштва, али и Савјета министара.

Од више од 200 објеката БиХ у Хрватској, 63 објекта припадају Републици Српској.

“Та имовина мора да припадне нама јер је то наша имовина. Хрватска мислим да се није носила коректним мотивима за таква рјешења која је успоставила да даје туђу имовину у закуп. Могла је натјерати власнике имовине да нешто ријеше”, каже Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

“Босна и Херцеговина је на бази споразума о сукцесији вратила имовину Хрватске у Босни и Херцеговини. Хрватска није вратила имовину Босне и Херцеговине на територији Хрватске, што значи да није потребан никакав нови билатерални споразум између Босне и Херцеговине и Хрватске како се то покушава неоправдано наметнути у јавности”, рекао је Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара БиХ у техничком мандату.

Уставном суду Републике Хрвастке упућена је и апелација за оцјену уставности Закона о управљању државном имовином, којим је БиХ забрањено упис имовине на њеној територији на БиХ. АТВ-у у Правобранилаштву БиХ појашњавају да ће исцрпити сва правна средства, али не очекују много од мирног рјешавања спора.

“Формалноправно постоји могућност да се предметно питање, односно спор рјешава пред Међународним судом правде у Хагу или одређеним Арбитражним судом. За ово је неопходно да се претходно обезбиједе одговарајуће претпоставке, укључујући и одлуке од стране надлежних органа .Правобранилаштво БиХ заступа државу у одређеном броју покренутих поступака по тужбама за поврат имовине у Републици Хрватској”, истичу из Правобранилаштва БиХ.

Арбитража је, у сваком случају, крајња мјера враћање имовине. Правобранилаштво БиХ неколико пута је успијевало да врати имовину на хрватској територији, али само пред првостепеним судом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана