БиХ остаје са два агента у Стразбуру

Маријана Миљић Бјеловук
БиХ остаје са два агента у Стразбуру

САРАЈЕВО - БиХ ће од данас, по свему судећи, остати са само два агента који земљу представљају пред Европским судом за људска права у Стразбуру, што би могло довести до проблема ако конкурсна процедура за избор тог тијела Савјета министара не буде окончана у што краћем периоду.

Наиме, пред министрима у Сарајеву данас је захтјев за разрјешење вршиоца дужности агента Савјета министара БиХ пред Европским судом за људска права.

Предлагач те тачке дневног реда је Генерални секретаријат, а како “Глас Српске” сазнаје, министри треба да разријеше дужности агента српске националности при суду у Стразбуру Јелену Цвијетић. Наиме, Цвијетићева је прешла на друго радно мјесто, због чега тражи да је министри разријеше дужности агента.

Поред тога, пред министрима је на сједници и приједлог за именовање два члана конкурсне комисије за избор агената Савјета министара БиХ пред Европским судом за људска права, а предлагач те тачке дневног реда је Министарство за људска права и избјеглице БиХ.

- Савјет министара данас би требало да именује два члана испред Министарства за људска права и избјеглице у комисију за избор агената. Поред њих, у саставу комисије су и чланови Агенције за државну службу БиХ. Конкурс за избор агената је завршен. Сада је потребно формирати комисију, чији је даљи посао да прегледа документацију, обави интервјуе са кандидатима, али и сачини листу најбољих коју просљеђују Савјету министара, који именује агенте који заступају БиХ при Европском суду за људска права у Стразбуру - казали су “Гласу” у Министарству за људска права и избјеглице БиХ.

Агенти Савјета министара БиХ при суду у Стразбуру у в.д. мандату су чак три године. Њихов статус посебно је недавно уздрмао јавност у предмету “Ковачевић против БиХ”, односно спекулисало се да ли они уопште у в.д. мандату могу улагати жалбу на пресуду суда у Стразбуру који је рекао да је апелант Славен Ковачевић наводно дискриминисан због начина избора чланова Предсједништва БиХ и делегата у Дому народа Парламента БиХ.

- Савјет министара треба хитно да убрза процедуру избора агената и да они не буду након три године у в.д. мандату. Сада остајемо без једног агента и не знамо уопште како ће функционисати то тијело. Невјероватно је да је Савјет министара довео земљу у овакву ситуацију. Дуго се чекало на расписивање конкурса, а сада се све одуговлачи и са конкурсном процедуром за избор агената - казао је саговорник “Гласа” из Савјета министара.

Исти извор наводи да БиХ може добити нове агенте до краја октобра ако за све буде воље, те додаје да након тога остаје довољно времена и за писање и улагање жалбе у предмету “Ковачевић”. 

Рок за жалбу

Рок за улагање жалбе Европском суду за људска права у Стразбуру у случају пресуде “Ковачевић” је крај новембра. Из Министарства за људска права и избјеглице наводе да ће тражити мишљење од Савјета министара шта је потребно урадити са поменутом пресудом, односно хоће ли се БиХ уопште жалити на ту пресуду или неће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана