БиХ “обећана земља” за Бурундијце

Ведрана Кулага Симић
БиХ “обећана земља” за Бурундијце

САРАЈЕВО - Иако се чини да је илегалних миграната у БиХ далеко мање него ранијих година, најновији подаци указују да то, као прво, није тако, али и да се мијења њихова структура јер све више држављана афричке земље Бурунди покушава да се преко БиХ домогне европског тла.

Ти и други подаци, које су припремиле безбједносне службе, сажети су у информацији о стању у области миграција у БиХ за 2022. коју је, на приједлог Министарства безбједности, усвојио Савјет министара.

БиХ је од краја 2017. године изложена вишеструко појачаном миграцијском притиску. Током тих пет година, према подацима из домаћих евиденција, преко БиХ прешло је више од 112.000 миграната.

Бројке су се, појашњавају у ресору безбједности на нивоу БиХ, током 2022. године мијењале у зависности од услова кретања миграната и политика у земљама кроз које су водиле руте.

Евиденције Службе за послове са странцима показују да је лани на подручју БиХ евидентирано 11.617 особа више него годину раније. Из истих биљежака видљиво је да су како наводе међу пет првих земаља поријекла миграната, који долазе у БиХ у посљедњих пет година, били Авганистан, Пакистан, Сирија, Ирак, Иран, Бангладеш, Турска и Мароко.

Промјену је донијела прошла година те су се међу њих, и то заузевши високо друго мјесто, угурали илегални мигранти из државе Бурунди која се налази у источној Африци и граничи с Конгом, Руандом и Танзанијом.

- Већину незаконитих миграната у 2022. чинили су држављани Авганистана (11.038) и њихов број већи је него укупан број остале четири земље из којих долази највише миграната, а то су Бурунди (3.987), Бангладеш (2.161), Пакистан (2.154) и Иран (1.413). На тих пет земаља заједно односи се 75,6 % од укупног броја свих пријављених незаконитих миграната - истакнуто је у документу.

Разлог за то је, према образложењу, усклађивање визне политике земаља западног Балкана. БиХ је у 2022. години била транзитна рута за велики број незаконитих миграната из државе Бурунди, затим Кубе и Индије, који су били изузети од захтјева за визу за улазак у Србију, одакле одлазе у државе чланице Уније.

- Од 110 различитих држављанстава незаконитих миграната евидентираних у БиХ, држављани ове три земље су међу десет најбројнијих и чине 22 одсто од укупног броја пријављених незаконитих миграната лани. Србија је крајем 2022. године ускладила визну политику с ЕУ за држављане Бурундија и Туниса те се и од тада број држављана Бурундија значајно смањио на територији БиХ. У октобру је евидентирано 1.561 лице, у новембру 162, а децембру 30 особа - истакнуто је у информацији Министарства безбједности БиХ.

И у том пресјеку је наглашено да је утврђивање идентитета незаконитих миграната и даље велики изазов јер се идентитет незаконитих миграната углавном утврђује на темељу њихове изјаве с обзиром на то да већином код себе немају нити један лични документ на темељу којег је могуће извршити идентификацију. Осим тога, указно је на велику злоупотребу система азила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана