БиХ никако да успостави пуну сарадњу с Европолом: Контакт тачку сада коче и странци

Ведрана Кулага Симић
БиХ никако да успостави пуну сарадњу с Европолом: Контакт тачку сада коче и странци

САРАЈЕВО - БиХ никако не полази за руком да успостави пуну сарадњу са Европском полицијском службом (Европол), а након што су отклоњене политичке препреке на домаћем терену, наступиле су оне материјалне природе и одгодиле почетак рада контакт тачке, што је и предуслов да официр за везу оде у Хаг, у сједиште те безбједносне институције.

БиХ је једина земља у окружењу која нема пуну сарадњу са Европолом, иако је оперативни и стратешки споразум потписан 2016, а у фебруару наредне године су га ратификовали Европски парламент и Парламент БиХ, чиме је БиХ преузела обавезу успостављања заједничке контакт тачке за сарадњу, у којој би оперативне информације са Европолом размјењивали полицијски органи у БиХ.

Међутим, услиједило је својеврсно затишје до 2020. када су српски кадрови у Министарству безбједности БиХ оживјели ту причу и то инструкцијом о успостављању и функционисању контакт тачке, позивајући се на акте који предвиђају да она буде у том министарству, односно да опрему преселе из Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ.

Томе су се успротивили тадашњи челници федералног МУП-а и Дирекције, иначе припадници бошњачког народа, тврдећи да контакт тачка треба да буде у Дирекцији, а не у министарству, док су из РС указивали да споразум са Европолом не предвиђа Дирекцију као мјесто контакт тачке, већ да пише да је то министарство, адреса Трг БиХ један.

Након што је прихваћено да та тачка буде у Министарству, Савјет министара је у априлу прошле године усвојио закључак о упућивању официра за везу БиХ при Европолу у Хаг.

Тај посао повјерен је припаднику МУП-а РС Александру Стјепановићу, коме је мандат требао тећи од 1. јуна те године. Он је, као именовани официр из БиХ, позван да се 1. јула јави у сједиште Европола да би се придружио обуци, али је накнадно обавијештен да треба званично писмо Министарства о томе да је успостављена контакт тачка и у њој СИЕНА канал комуникације да би се у Европолу успоставио официр за везу.

Ова тема остала је на дневном реду власти формиране након општих избора 2022. године те је тако министар безбједности БиХ Ненад Нешић најавио да контакт тачка за сарадњу са Европолом у мају почиње с радом. Међутим, за “Глас Српске” је потврдио да ће планирани рокови поново бити пробијени.

- Недостају одређена средства. Не ради се о томе да Министарство и друге полицијске агенције које су под нашом надлежношћу нису испуниле свој дио посла, него постоји застој од стране међународних партнера. Очекује се да контакт тачка почне са радом у јуну, након чега ће и официр за везу отићи у Хаг - истакао је Нешић.

Он је подвукао да ће, након што ствари дођу на своја мјесто, много значити за БиХ.

- Имаћемо потпуни приступ информацијама с којима располаже Европол, а то ће нам помоћи да откријемо многе криминалне активности које до сада нисмо били у могућности. Сви смо свједоци да се отвара велики број “скај” апликација и то један од видова сарадње са Европолом - закључио је Нешић и додао да би то био изузетно важан искорак БиХ на европском путу те за унапређење сарадње БиХ и земаља ЕУ у области безбједности, првенствено у истраживању и сузбијању тешких облика међународног криминала.

Захтјев

Пуну сарадњу БиХ са Европолом дуже вријеме захтијевају и у Министарству унутрашњих послова Српске. Из те републичке институције су недавно за “Глас” истакли да имају веома добру сарадњу са Европолом, али да би била далеко квалитетнија и боља кад би била успостављена заједничка контакт тачка у складу са одредбама Оперативног споразума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана