БиХ крши ССП са Европском унијом

Ведрана Кулага Симић
БиХ крши ССП са Европском унијом

САРАЈЕВО - БиХ крши Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) са ЕУ, јер увелико касни с усвајањем новог закона о граничној контроли, с обзиром на то да су нова правила тек недавно ушла у парламентарну процедуру, а требало је да буду на снази дуже од годину и по.

Програмом рада Министарства безбједности БиХ за 2020. предвиђено је било покретање активности на изради новог закона о граничној контроли БиХ, јер је актуелни закон већ имао двије измјене, а анализирањем његове усклађености с правном стечевином ЕУ уочена је потреба потпуне ревизије, односно израде новог.

Радна група задужена за писање новог закона формирана је одлуком Савјета министара БиХ у октобру 2020, али је, како је наведено у приједлогу закона о граничној контроли, о којем би требало да се изјасне посланици 19. априла на сједници Представничког дома Парламента БиХ, њен рад прекидан и то у неколико наврата због пандемије вируса корона те је писан и током 2021.

Постојећи закон је, наиме, како је потврђено за “Глас” у Савјету министара, усклађен са директивама ЕУ које су стављене ван снаге те је било потребно усклађивање с важећим актима.

Потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању ССП између ЕУ и БиХ још у јуну 2006. године домаће власти су, наиме, преузеле обавезу усклађивања свог постојећег и будућег законодавства с правном стечевином ЕУ, односно примјену од дана потписивања споразума до прелазног периода од шест година од дана ступања на снагу.

- Имајући у виду да је споразум ступио на снагу 1. јуна 2015. године крај тог периода је 1. јун 2021. године - наведено је у документу Савјета министара уз који је достављена и изјава о усклађености у којој јасно пише да БиХ крши ССП.

Овај закон, између осталог, приписује уређење контрола на граници, њен прелазак, граничне провјере и надзор, уређење простора уз границу, као и постављање граничних табли и друге саобраћајне сигнализације на прелазу и његовом подручју. Дефинише и питања попут повреде државне границе и граничног инцидента, међународне граничне сарадње, преношења оружја те прикупљање личних података и евиденције.

У текст закона су, како су рекли у Министарству безбједности, уврштене и нове дефиниције међу којима су анализа ризика, граничне табле, граничне ознаке те прописана могућност затварања прелаза на територији БиХ у случају више силе. Дио радне групе били су, осим представника са нивоа БиХ, и службеници из Министарства унутрашњих послова Републике Српске, а у односу на важећи закон допуњене су, између осталог, и одредбе које прописују овлаћшења службеника Граничне полиције с циљем спречавања незаконитог преласка границе, сузбијања прекограничног криминалитета и мјера према лицима која су незаконито прешла границу.

- Одредбе су допуњене као одговор на појачан миграциони притисак и нове појавне облике илегалних прелазака границе изван прелаза - пише у новом закону.

Осим тога, како је потврђено за “Глас”, израда новог закона се намеће као један од приоритета и у документу који се тиче интегрисаног управљања границом. То је истакнуто и у најновијем извјештају о реализацији Акционог плана спровођења Стратегије интегрисаног управљања границом у БиХ за 2022, гдје пише да је Савјет министара лани 9. новембра усвојио Нацрт закона о граничној контроли те задужио Министарство безбједности да га у форми приједлога упути по хитној процедури у Парламента БиХ, гдје треба да буде разматран по скраћеном законодавном поступку јер долази са ознаком “ЕИ”.

“ЕИ”

Ознака “ЕИ” у приједлогу закона о граничној контроли означава да је пропис, појаснили су предлагачи, релевантан за процес усклађивања законодавства БиХ с прописима ЕУ, односно у вези са испуњавањем задатака у приступању Унији те самим тим упућује на хитност усвајања прописа. Приједлог Закона је усвојила Уставноправна комисије Представничког дома Парламента БиХ крајем фебруара ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана