БиХ је најважнија терористичка база у Европи

ГС
БиХ је најважнија терористичка база у Европи

БиХ је најважнија терористичка база у Европи и одскочна даска за дјеловање глобалног тероризма, поручено је на трибини "Тероризам као геополитички инструмент" која је одржана на Факултету безбједносних наука у Бањалуци.

Декан Факултета безбједносних наука Предраг Ћеранић рекао је Срни да треба подстакнути све демократске и прогресивне снаге у БиХ, те свима предочити чињеницу да у БиХ постоји терористички потенцијал.

"Треба сви да учинимо оно што можемо, не само полиција и безбједносне службе, већ и финансијске и институције образовања, вјерске организације, актери јавних политика, како се у БиХ не би поновио терористички акт", рекао је Ћеранић.

Он је истакао да је то важно јер се БиХ налази између двије ватре - са истока, а то је рат у Украјини и са запада, односно сукоба у Израелу.

"Морамо учинити све да ниједна варница са тих ратишта не дође на тло БиХ, јер је историја показала да је оно веома плодно за изазивање међунационалних и међувјерских сукоба", рекао је Ћеранић и додао да тероризам жели да уништи традиционалне вриједности као што су породица, нација и држава.

Политиколог и експерт за питања безбједности Џевад Галијашевић рекао је Срни да се структуре БиХ нису бавиле терористичким пријетњама, нити су санкционисале и забраниле радикалне идеологије и организације попут "Муслиманске браће", нити пресјекле токове финансирања.

"Структуре БиХ нису спријечиле трансфер новца и наоружања, а тврде да тероризма нема. Оне изгледа очекују да се терористичке организације саме укину", рекао је Галијашевић.

Он је оцијенио да у БиХ боље пролазе терористи, него они који пљачкају киоске.

"О томе говори и податак да је само 45 предмета у вези са тероризмом завршено, а практично се само два лица налазе у затвору. Неистражено је све у вези са одласцима терориста из БиХ у Сирију, Ирак и почињеним убиствима", рекао је Галијашевић.

Аналитичар Анто Маринчић рекао је да у БиХ постоји опасност од тероризма.

Он је нагласио да бошњачки политичари на причу о тероризму "забијају главу у пијесак" и тврде да га нема, истакавши да је неопходно зауставити све токове новца за финансирање терористичке активности.

"Још 1994. године сам указао да Европа није свјесна опасности од радикализма и фундементализма који јој пријети, а прије двије деценије то сам учинио и у мојој књизи `БиХ - биједа неразумијевања - неразумијевање биједе", рекао је Срни Маринчић, који је одлуком високог представника 1998. године смијењен са свих функција. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана