БиХ двије године без новог судије у Стразбуру

Вељко Зељковић
БиХ двије године без новог судије у Стразбуру

САРАЈЕВО - БиХ у Европском суду за људска права у Стразбуру већ дуже од двије и по године нема судију у складу са прописима Савјета Европе и једина је држава са судијом у “техничком мандату”, што не спречава дио јавности у ФБиХ да и даље оспорава избор новог судије у покушају да на тој позицији што дуже остане сачуван Фарис Вехабовић.

Наводи ово извор “Гласа Српске” коментаришући, како ју је назвао,  “галаму појединих медија у ФБиХ и збрку на бошњачкој политичкој сцени”, а која је дигнута након што је бошњачки члан Предсједништва БиХ, Денис Бећировић, открио да је покренуо процедуру именовања новог судије, јер је актуелном одавно истекао мандат.  

Према ријечима извора “Гласа”, БиХ је тренутно једина држава са судијом у “техничком мандату” у Европском суду за људска права, што јој оправдано даје етикету “државе случаја”.

- БиХ је једина држава чланица која још увијек није доставила приједлоге за избор новог судије након што је претходном истекао мандат. Вјерујем да је ово дио договора владајућих на заједничком нивоу, да се коначно ријеши и ово спорно питање. Међутим, зашто толика галама, па можда је то због тога што се спекулише како би та позиција сада требало да припадне представнику хрватског народа. Подсјетио бих да је први судија у име БиХ у Европском суду за људска права била Љиљана Мијовић из реда српског народа, а након ње на ту позицију дошао је Вехабовић, коме је истекао мандат - истакао је наш извор.

Подсјећа да је главни разлог што је Вехабовић и даље у техничком мандату, тај што је процес избора новог судије у посљедњих неколико година углавном  блокирао хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић.

- Мислим да сада дизањем ове медијске прашине, одређене политичке структуре блиске СДА, желе извршити притисак на поједине чланове Предсједништва БиХ да на ту позицију буде предложен неко од “провјерених бошњачких домољуба”, а не Невен Анђелић, који се спомиње као потенцијални кандидат. Да би он и био кандидован то би требало да уради Комшић, тако да ће бити веома интересантна борба за ову значајну фотељу у Стразбуру. Вјероватно ће на крају бити направљена политичка игра да фаворит буде Недим Адемовић - каже наш извор, додајући да Вехабовића, како ствари тренутно стоје, највјероватније чека мјесто у Уставном суду БиХ, након што Сеада Палаврић стекне услове за одлазак у пензију.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировићев јуче је открио како је његов кабинет послао допис Секретаријату Предсједништва БиХ у ком је затражено именовање новог судије. У њему се наводи, како је овај захтјев у складу са актом министра спољних послова БиХ Елмедина Конаковића од 5. децембра прошле године, а који се односи на статус судије Вехабовића у Европском суду за људска права у Стразбуру.

Предсједавајући Делегације Парламента БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Саша Магазиновић поздравио је ову иницијативу, истичући да је недопустив толико дуги застој у именовању представника БиХ у овако важним тијелима и комитетима.

Предмет “Ковачевић”

Фарис Вехабовић је био један од судија у Европском суду за људска права у Стразбуру, који је сматрао како је била оправдана тужба Славена Ковачевића против БиХ. Ковачевић се жалио на дискриминацију његовог бирачког права, да само Срби из Републике Српске могу бирати делегате у Дому народа и српског члана Предсједништва, односно да Бошњаци и Хрвати из ФБиХ могу бирати делегате и чланове Предсједништва из бошњачког и хрватског народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана