БХРТ пријављен РАК-у због изнесених отворених пријетњи Додику

Срна
БХРТ пријављен РАК-у због изнесених отворених пријетњи Додику

БАЊАЛУКА - Кабинет предсједника Републике Српске пријавио је Регулаторној агенцији за комуникације Радио-телевизију БиХ /БХРТ/ и уредника емисије "БХТ1 Уживо" због изнесених пријетњи предсједнику Српске Милораду Додику и повреда Кодекса о аудиовизулним медијским услугама и медијским услугама радија.

Из Кабинета предсједника Српске су подсјетили да је у сриједу, 5. јула, у емисији БХТ1 "Уживо" гост Елвис Фејзић, професор на Факултету политичких наука у Сарајеву, позвао на ангажовање грађана, односно на њихово супростављање неодговорној власти оличену у предсједнику Републике Српске, кога је том приликом назвао узурпатором заједничке имовине.

"Наведени је у својој изјави отишао и корак даље те тражио заустављање и санкционисање предсједника Републике Српске легалним средствима, а ако то није могуће не треба ни бирати средства против Додика, што имплицира да га треба зауставити чак и нелегалним средствима, што се може тумачити и као отворена пријетња и позив на нападе свим средствима против предсједника Републике", наводе из Кабинета предсједника Републике.

У саопштењу напомињу да је та изјава професора Фејзића, која је имала подршку и одобравање од водитељке емисије, у супротности са Општим програмским принципима и то Основним принципима садржаним у Кодексу о аудиовизиелним медијскикм услугама и медијским услугама радија, као и у супротности са принципима правичности и непристрасности истог Кодекса.

"Наведена изјава садржи и елементе говора мржње, те као таква има бити адекватно санкционисана примјеном одредби Закона о комуникацијама и Прегледа повреда и одговарајућих казни које изриче Регулаторна агенција за комуникације", наводи се у саопштењу Кабинета предсједника Републике.

Имајући у виду наведено, Кабинет предсједника Републике Српске тражи да Регулаторна агенција за комуникације БиХ донесе одлуку којом ће изрећи адекватну санкцију према БХРТ-у, као и одговорним лицима у том медију.

"Медији у ФБиХ у великој мјери користе говор мржње и отворено пријете предсједнику Републике Српске и другим функционерима Републике Српске, због чега ће Кабинет предсједника наставити да континуирано пријављује овакве активности Регулаторној агенцији за комуникације", наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана