Безрученко: НАТО починио ратни злочин 1995, питање тужбе покренути на политичком нивоу

Срна
Foto: РТРС

МОСКВА - НАТО савез починио је ратни злочин бомбардујући Републику Српску 1995. године и питање тужбе за накнаду материјалне штете мора се покренути на политичком нивоу, рекао је потпредсједник Независне међународне комисија за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године Виктор Безрученко.

"Република Српска има пуно право да тужи међународним судовима за накнаду материјалне штете проузроковане НАТО бомбардовањем и употребом осиромашеног уранијума. Ово питање се мора покренути на политичком нивоу и тражити правична компензација", рекао је Безрученко за "Руску газету".

Безрученко, пуковник у пензији, каже да је то била прва војна операција НАТО-а у Европи послије Хладног рата, која је трајала 17 календарских дана и да су због употребе шкољки са осиромашеним уранијумом вода и ваздух контаминирани на великом подручју.

"То је ратни злочин. То је довело до значајног пораста онколошких болести међу становништвом региона", истакао је овај пензионисани пуковник.

Говорећи о томе шта је био повод за почетак НАТО операције у БиХ, Безрученко је испричао да је за експлозију на Тргу Маркале у Сарајеву 28. августа 1995. године Сјеверноатлантска алијанса одмах окривила Србе, што је послужило као повод за почетак војне операције.

"Међутим, многе чињенице упућују на то да је то била добро испланирана провокација режима Алије Изетбеговића и западних обавјештајних агенција", навео је Безрученко.

Тако је, додао је он, пуковник Андреј Демуренко, начелник штаба Унпрофора, спровео сопствену истрагу и убједљиво доказао да српска страна није одговорна за инцидент, а пуковник америчке војске Џон Среј, шеф обавјештајне службе Унпрофора у Сарајеву, "јасно у својој публикацији ставио до знања да иза бомбардовања стоје муслимани".

Безурченко је додао да је британски Заједнички обавјештајни комитет закључио да је случајеве "Маркале један" /5. фебруар 1994./ и "Маркале два" /28. август 1995./ вјероватно организовала команда тзв. Армије БиХ.

Према његовим ријечима, и руска новинска агенција "Новости" је 7. септембра 1995. извијестила да је инцидент у случају "Маркале два" резултат тајне операције западних обавјештајних агенција под називом "Циклон два".

Безрученко је напоменуо да је у периоду 1992-1993. био начелник штаба УН трупа /Унпрофор/ у Сарајеву, а потом до 2002. године шеф регионалне канцеларије мисије УН у Сарајеву.

Он је појаснио да је сврха СДА била етнички чист и неподијељено Сарајево као главни град муслиманске државе, а стратегија те странке је подразумијевала потпуно протјеривање српске заједнице.

"Од почетка рата, Срби су постали мета масовног терора и демонизације", рекао је Безрученко и додао да је 17 година послије тих догађаја Влада Републике Српске формирала Међународну истражну комисију за страдање Срба у Сарајеву у чијем је раду учествовао.

Он је напоменуо да је Комисија закључила да је стратегија режима Алије Изетбеговића била усмјерена на протјеривање српске заједнице из Сарајева и да је током читавог рата СДА подстицала бројне криминалне групе и регуларне јединице тзв. Армије БиХ да почине злочине над српским становништвом Сарајева, укључујући хапшења, мучења, силовања и убиства.

"Етничко чишћење кулминирало је масовним егзодусом Срба из Сарајева након потписивања Дејтонског мировног споразума 1995. године", закључио је Безрученко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана