Без сагласности Правобранилаштва БиХ: Влада ФБиХ уз Шмитово одобрење омогућила крчење шума

Срна
Без сагласности Правобранилаштва БиХ: Влада ФБиХ уз Шмитово одобрење омогућила крчење шума

САРАЈЕВО - Влада Федерације БиХ искључила је Правобранилаштво БиХ приликом доношења одлука о располагању имовином, односно шумама које у Варешу крчи британска фирма "Адријатик металс", пише портал "Истрага.ба".

Исти извор наводи да је "Правобранилаштво БиХ искључено из процеса одлучивања о давању државног земљишта на располагање, односно о промјени намјене државног земљишта, те су у одлуци о промјени намјене шумског земљишта коју је у петак, 22. децембра, без обавјештавања јавности, усвојила Влада ФБиХ, брисане ријечи 'и сагласност Правобранилаштва БиХ'".

У образложењу ове одлуке федерални премијер Нермин Никшић навео је да је за то имао сагласност Кристијана Шмита.

Портал "Истрага.ба" пише да је компанија "Адријатик металс", без икаквих дозвола, већ исјекла одређени дио шуме због чега је против одговорних поднесена кривична пријава Тужилаштву Зеничко-добојског кантона, а, како би заштитили ову британску компанију, руководство Владе ФБиХ је донијело Одлуку о промјени намјене шумског земљишта и привременом кориштењу шумског земљишта у друге намјене.

Одлука је општи акт, али је донесена на основу Информације у којој је наведено да је иницијативу покренула компанија "Адриатик металс“.

Одлуку о промјени намјене шумског земљишта на подручју Вареша, Влада ФБиХ је донијела средином новембра супротно Закону о забрани располагања државном имовином, а у корист британске компаније "Адријатик металс".

У одлуци пише да се шумско земљиште, може, осим за располагање шумама, привремено користити за друге планиране намјене, и то у сврху експлоатације минералних сировина и других природних богатстава у периоду трајања концесионог уговора.

"Концесор, концесионар или инвеститор може поднијети захтјев кантоналном министарству за кориштење шумског земљишта за друге намјене уколико је то предвиђено планом просторног уређења", наведено је у одлуци.

Према одлуци Владе ФБиХ, дозвола за кориштење шумског земљишта издаје се у форми рјешења које доноси федерални министар уз претходно мишљење Федералне управе за шумарство и сагласности Правобранилаштва БиХ.

С обзиром на то да је за промјену намјене земљишта, у овом случају шуме, била потребна сагласност Правобранилаштва БиХ, Влада ФБиХ је одлучила да измијени одлуку, односно да избаци ову институцију из процеса одлучивања о промјени намјене државне имовине.

Портал "Истрага.ба" подсјећа да је ОХР раније упозорио Владу ФБиХ да води рачуна о промјени намјене земљишта. "У вези са Вашим захтјевом за појашњење, молимо Вас да имате на уму да промјена намјене шумског земљишта очито има за посљедицу знатне правне посљедице за предметну некретнину те би стога била чин располагања који захтијева активно учешће и сагласност власника", наведено је у првобитном акту ОХР-а.

Портал "Истрага.ба". наводи да се Шмит предомислио под притиском британске компаније у чије име лобира и Амбасада Велике Британије у БиХ, те је због тога Влада ФБиХ одлучила из процеса одлучивања искључити Првобранилаштво БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана