Без нових детаља о превртању хеликоптера Оружаних снага БиХ

Срна
Foto: Принтскрин

САРАЈЕВО- Истрага о превртању хеликоптера Оружаних снага БиХ током редовне летачке обуке код Високог и даље траје и још није познат узрок те незгоде, која се догодила у априлу, речено је Срни у Тужилаштву БиХ.

"Предмет је у раду. Спроводе се потребна вјештачења ради доношења тужилачке одлуке", навели су из Тужилаштва БиХ.

Из Тужилаштва БиХ су саопштили средином маја да је дежурни тужилац издао наредбу Агенцији за истраге и заштиту БиХ и Министарству зеничко-добојског кантона да у сарадњи са надлежним службама Оружаних снага БиХ предузму истражне радње на утврђивању околности превртања скупоцјене летјелице.

Из Министарства одбране у Савјету министара кажу да још нису окончане све формалне процедуре и поступци у вези са истрагом о превртању хеликоптера 13. априла.

Хеликоптер се 13. априла око 11.30 часова преврнуо на тлу током редовне летачке обуке припадника Бригаде ваздушних снага и противваздушне одбране Оружаних снага БиХ, на полигону за летачку обуку код Високог.

Из Министарства одбране у Савјету министара тада је саопштено да је ријеч о хеликоптеру "бел хјуи" /Белл Хуеy ИИ/ са четири члана посаде, од којих нико није повријеђен.

Тај хеликоптер дониран је Министарству одбране у Савјету министара, односно Оружаним снагама БиХ, заједно са још три овакве летјелице, чија је примопредаја обављена у децембру.

Према доступним информацијама, укупна вриједност уговора о набавци је 38.539.378 долара, од чега је БиХ учествовала са 4.360.000 долара, а преостали износ обезбиједила је Влада САД.

Након превртања хеликоптера отворено је питање да ли ће бити уопште могуће скупоцјени хеликоптер вратити у стање употребљивости или ће се користити само за резервне дијелове

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана