Без новца нема избора

Маријана Миљић Бјеловук
Без новца нема избора

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија (ЦИК) упутила је јуче апел надлежним институцијама на нивоу БиХ којим је затражила да на вријеме обезбиједе новац за одржавање локалних избора у октобру ове године.

Истог дана “Глас Српске” је објавио да због одлуке о привременом финансирању, која је на снази до краја марта ове године, још није обезбијеђен новац за одржавање локалних избора, али и да нема назнака хоће ли уопште до краја овог мјесеца бити усвојен буџет заједничких институција БиХ и тиме бити обезбијеђен и новац ЦИК-у за организовање локалних избора.

Писмо из ЦИК-а са апелом да се новац за одржавање избора обезбиједи на вријеме отишло је на адресу Предсједништва, Парламентарне  скупштине, али и Савјета министара те Министарства финансија и трезора БиХ.

- Привремено финансирање је увијек ограничавајући фактор за све институције па тако и за ЦИК, а посебно у години одржавања избора. С обзиром на то да имамо законску обвезу да одлуку о расписивању и одржавању локалних избора донесемо почетком маја, потребно је да надлежни предузму све активности како би новац потребан за спровођење избора био на вријеме на располагању - казали су “Гласу” у ЦИК-у.

Подсјетили су да је Изборним законом прописано да новац за спровођење  избора мора бити обезбијеђен најкасније у року од 15 дана од дана доношења одлуке о расписивању избора, али и да средства надлежни морају обезбиједити било из редовног буџета или кроз привремено финансирање.

- Ако новац на вријеме није обезбијеђен, онда је немогуће спровести јавне набавке, едукације изборних учесника, те упошљавање и обуке додатних радника који ће радити у ЦИК-у, а што у коначници може угрозити одређене законом прописане рокове - поручили су из ЦИК-а.

Између осталог, ова институција има обавезу спровођења поступака јавних набавки, од којих је најсложенија набавка папира и штампања гласачких листића што спада у међународни платни разред.

- Осим дужег рока за спровођење јавног поступка, ту набавку карактерише  и чињеница да се на позив одазивају један до два понуђача, што знатно отежава позицију ове институције и могуће компликације у процесу избора најповољнијег понуђача, а што може утицати и на спровођење активности у складу са прописаним роковима - наглашавају у ЦИК-у.

Наводе да им предстоји сложен, обиман и дуготрајан процес јавних набавки, те да је у току израда тендерских документација, али и реализација свих активности на спровођењу и организацији локалних избора у БиХ које ће бити прецизиране посебним упутством које ће бити објављено на дан расписивања избора.

Едукација

У ЦИК-у наводе да, када су у питању локални избори, од почетка године раде на ажурирању и изради нових подзаконских аката како би они били благовремено усвојени и објављени. 

- Одржали смо и вишедневну едукацију чланова општинских/градских изборних комисија у јануару и фебруару, а у првој половини марта и едукацију контролора изборних резултата - поручили су из ЦИК-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана